Sigma między macierzami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Rokush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2019, o 03:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy

Sigma między macierzami

Post autor: Rokush »

Hej, przeglądałem ostatnio internet ucząc się RP i trafiłem tam na takie oto zapisy:
$$Var[V] = \begin{bmatrix} \alpha & \beta & \gamma \end{bmatrix}\Sigma \begin{bmatrix} \alpha \\ \beta \\ \gamma \end{bmatrix} = 1 \tag 2$$
I nie rozumiem co znaczy ta sigma między macierzami. Czy jest to po prostu zwykłem mnożenie tych macierzy, czyli w tym przypadku mamy:
\(\displaystyle{ 1= \alpha^{2} + \beta ^{2}+ \gamma ^{2} }\) czy coś innego?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Sigma między macierzami

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \Sigma}\) może oznaczać macierz kowariancji.
ODPOWIEDZ