Zliczanie - matematyka dyskretna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Mr Joker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 22 lis 2016, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wielkopolska

Zliczanie - matematyka dyskretna

Post autor: Mr Joker »

Hej, pomożecie? Nie wiem jak się za to zabrać.

3. Niech \(\displaystyle{ S = \{ a,b,c,d \}}\) i \(\displaystyle{ T =\{ 1,2,3,4,5,6,7 \}}\).
a) ile jest funkcji różnowartościowych z \(\displaystyle{ T}\) w \(\displaystyle{ S}\) ?
b) ile jest funkcji różnowartościowych z \(\displaystyle{ S}\) w \(\displaystyle{ T}\) ?
c) ile jest funkcji z \(\displaystyle{ S}\) w \(\displaystyle{ T}\) ?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2020, o 22:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3350 razy

Re: Zliczanie - matematyka dyskretna

Post autor: kerajs »

1. \(\displaystyle{ 0}\)
2. \(\displaystyle{ 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4}\)
3. \(\displaystyle{ 7^4}\)
ODPOWIEDZ