Hej, mam problem z kombinatoryką, mianowicie aby obliczyć ilość najkrótszych dróg po kracie między dwoma przekątnymi wierzchołkami, należy użyć wzoru \(\displaystyle{ {k+w \choose k} }\), gdzie k to liczba kolumn, a w to liczba wierszy.
Jak wygląda schemat działania w przypadku wyliczenia ilości najkrótszych dróg, między dwoma przekątnymi wierzchołkami prostopadłościanu?
Dzięki z góry za pomoc.
"Spacer po kracie" prostopadłościanu
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5740
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 525 razy
Re: "Spacer po kracie" prostopadłościanu
Jeżeli dopuszczasz spacery po przekrojach kratowych od punktu:
\(\displaystyle{ (a,x_{1},y_{1}) \rightarrow (a,x_{2},y_{2})}\) musisz najpier policzyć ilość właśnie tychże dróg, a potem wyskakujesz o poziom wyżej...
\(\displaystyle{ (a,x_{1},y_{1}) \rightarrow (a,x_{2},y_{2})}\) musisz najpier policzyć ilość właśnie tychże dróg, a potem wyskakujesz o poziom wyżej...
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Re: "Spacer po kracie" prostopadłościanu
Musisz wykonać `x+y+z` kroków, przy czym `x` kroków w prawo, `y` w górę i resztę przed siebie. Na ile sposobów możesz to zrobić?
Re: "Spacer po kracie" prostopadłościanu
Czyli: \(\displaystyle{ {x+y+z \choose x}\cdot {y+z \choose y} }\), pierwszy człon odpowiada za ilość możliwych przejść w osi \(\displaystyle{ X}\), a drugi za ilość możliwych przejść w osi \(\displaystyle{ Y}\). Dzięki.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2020, o 18:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.