Część wspólna wariacji z powtórzeniami
Część wspólna wariacji z powtórzeniami
Czy istnieje jakiś przystępny sposób określenia części wspólnej zbiorów utworzonych ze wszystkich wariacji n-elementowych z powtórzeniami z elementów np. \(\displaystyle{ \left\{ 0, 1\right\}? }\) Przy czym chciałbym aby poszczególne części wspólne były min. (n-3)-elementowe i aby było ich jak najmniej.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5745
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Część wspólna wariacji z powtórzeniami
Nie wiadomo dokładnie o co Ci biega pokaż przykład...
Z elementów:
\(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\} }\)
Raczej wiele zbiorów nie uzyskasz.. no tak ze trzy może cztery jak dorzucimy zbiór pusty...
Z elementów:
\(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\} }\)
Raczej wiele zbiorów nie uzyskasz.. no tak ze trzy może cztery jak dorzucimy zbiór pusty...
-
- Administrator
- Posty: 34238
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Część wspólna wariacji z powtórzeniami
Czym są "zbiory utworzone z wariacji n-elementowych z powtórzeniami"?
JK
JK
-
- Administrator
- Posty: 34238
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Część wspólna wariacji z powtórzeniami
Tak by było, gdyby pytanie dotyczyło ciągów. Ale pytanie dotyczy nie-wiadomo-czego i trzeba to najpierw doprecyzować.
JK
Re: Część wspólna wariacji z powtórzeniami
Już mówię. Dokładnie chodzi o to:
Mam zbiór 64 zbiorów 6-elementowych będących wariacjami z powtórzeniami zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 0, 1\right\}}\). Więc zbiór :
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 0, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 1, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 1, 1, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 1, 1, 1, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(1, 1, 1, 1, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 1, 1, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 1, 1, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 1, 1, 0, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(1, 1, 0, 0, 0, 0\right)}\)
itd...
I chciałbym uzyskać jak najmniej zbiorów typu:
\(\displaystyle{ (*)\left(0, \_, 0, \_, 0, 0\right)}\)
gdzie z tego zbioru uzyskam zbiory
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 1, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 1, 0, 0, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 1, 0, 1, 0, 0\right)}\)
Wiem, że takich zbiorów jak \(\displaystyle{ (*)}\) uzyskam 16 ale czy jest możliwość uzyskania mniejszej liczby takich zbiorów jak \(\displaystyle{ (*)}\) przy czym aby były one złożone z jawnie wskazanych zer i jedynek na minimum trzech pozycjach? Nie chodzi mi też o to aby to zawsze były trzy pozycje, mogą być trzy, cztery lub pięć czy sześć. Ważne aby uzyskać mniej takich zbiorów niż 16 (no bo 16 to tak naprawdę wariacje 4-elementowe zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 0, 1\right\}}\)).
Mam zbiór 64 zbiorów 6-elementowych będących wariacjami z powtórzeniami zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 0, 1\right\}}\). Więc zbiór :
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 0, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 1, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 1, 1, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 1, 1, 1, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(1, 1, 1, 1, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 1, 1\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 1, 1, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 1, 1, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 1, 1, 0, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(1, 1, 0, 0, 0, 0\right)}\)
itd...
I chciałbym uzyskać jak najmniej zbiorów typu:
\(\displaystyle{ (*)\left(0, \_, 0, \_, 0, 0\right)}\)
gdzie z tego zbioru uzyskam zbiory
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 0, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 0, 0, 1, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 1, 0, 0, 0, 0\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(0, 1, 0, 1, 0, 0\right)}\)
Wiem, że takich zbiorów jak \(\displaystyle{ (*)}\) uzyskam 16 ale czy jest możliwość uzyskania mniejszej liczby takich zbiorów jak \(\displaystyle{ (*)}\) przy czym aby były one złożone z jawnie wskazanych zer i jedynek na minimum trzech pozycjach? Nie chodzi mi też o to aby to zawsze były trzy pozycje, mogą być trzy, cztery lub pięć czy sześć. Ważne aby uzyskać mniej takich zbiorów niż 16 (no bo 16 to tak naprawdę wariacje 4-elementowe zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 0, 1\right\}}\)).