Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 15 lis 2016, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Jak w tytule, byłbym wdzięczny za odpowiedź.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
W takim sensie aby wyrazić je jako jakąś funkcje, której wartości można sobie bezpośrednio obliczać? No to nie istnieje chyba. Jest za to wzór rekurencyjny ale to chyba wiesz
edycja:
Można je co prawda zapisać jako pewną sumę ale ta suma nie ma zwartej postaci
edycja:
Można je co prawda zapisać jako pewną sumę ale ta suma nie ma zwartej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Można udowodnić dwa wzory dla liczb Stirlinga drugiego rodzaju w posaci zwartej sum
\(\displaystyle{ S(n,k) = \frac{1}{k!}\sum_{j=0}^{k}(-1)^{j}{k\choose j}(k-j)^{n},}\)
\(\displaystyle{ S(n,k) = \frac{(-1)^{k}}{k!} \sum_{i=0}^{k}( -1)^{i}{k\choose i}i^{n}. }\)
\(\displaystyle{ S(n,k) = \frac{1}{k!}\sum_{j=0}^{k}(-1)^{j}{k\choose j}(k-j)^{n},}\)
\(\displaystyle{ S(n,k) = \frac{(-1)^{k}}{k!} \sum_{i=0}^{k}( -1)^{i}{k\choose i}i^{n}. }\)
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Te wzory które napisałeś to zdecydowanie nie jest postać zwarta
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Co to znaczy postać zwarta czy niezwarta wzoru ? Napisałem dwa wzory na liczby Stirlinga II rodzaju. Czy są wygodne, czy niewygodne w użyciu, to już inna sprawa. Najczęściej używa wygodniejszych dla tych liczb zależności rekurencyjnych jako łatwiejszych w użyciu.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Czyli mam rozumieć, że używasz słów których znaczenia nie znasz?
PS
Nie będę więcej z tobą dyskutował bo po innych twoich postach widzę ,że i tak nic do ciebie nie dociera.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=zRIbf6JqkNc
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Closed-form_expression
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Nawet się nie pofatygowałeś żeby sprawdzić link od Premislava. A tam "stoi napisane" , że skończone sumy są dopuszczalne w zwartej postaci.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Aczkolwiek w " praktyce życiowej" nie uważa się takich sum zapisanych z użyciem sigmy za zwartą postać.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 15 lis 2016, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
Ale gównoburze wywolało moje pytanie xD
Wzór jawny – wzór matematyczny na wartość wyrazów ciągu lub wartości funkcji zależny bezpośrednio od numeru wyrazu ciągu, lub argumentów funkcji.
Kryteriów wzoru jawnego nie spełniają np. definicje rekurencyjne ciągów lub definicje funkcji poprzez równanie funkcyjne.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_jawny
Wzór jawny – wzór matematyczny na wartość wyrazów ciągu lub wartości funkcji zależny bezpośrednio od numeru wyrazu ciągu, lub argumentów funkcji.
Kryteriów wzoru jawnego nie spełniają np. definicje rekurencyjne ciągów lub definicje funkcji poprzez równanie funkcyjne.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy istnieje wzór jawny na liczby Stirlinga drugiego rodzaju?
No cóż, juz od około miesiąca trzeba siedzieć w domu więc się człowiek nudzi. Nie potępiaj nas xd