Dziewczęta i chłopcy w kolejce

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Dziewczęta i chłopcy w kolejce

Post autor: 41421356 »

Na ile sposobów możemy ustawić w kolejce grupę dziewcząt i chłopców w taki sposób, aby żadne z dwóch dziewcząt nie stały obok siebie jeśli:

a.) w grupie jest \(\displaystyle{ 5}\) dziewczyn i \(\displaystyle{ 4}\) chłopców

b.) w grupie jest \(\displaystyle{ 5}\) dziewczyn i \(\displaystyle{ 9}\) chłopców

Czy w a.) powinno wyjść \(\displaystyle{ 4!\cdot5!}\) ? Jak najszybciej zliczyć w b.) ?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Dziewczęta i chłopcy w kolejce

Post autor: Janusz Tracz »

Jeśli ustawimy \(\displaystyle{ 5}\) dziewczyn pomiędzy nimi są akurat \(\displaystyle{ 4}\) miejsca na których musi znaleźć się \(\displaystyle{ 4}\) chłopaków. Więc jedno miejsce przypada jednemu chłopakowi. Ustawić \(\displaystyle{ 5}\) dziewczyn można na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów a wypełnić \(\displaystyle{ 4}\) miejsca \(\displaystyle{ 4}\) chłopakami można na \(\displaystyle{ 4!}\) stąd liczba wszystkich takich ustawień to \(\displaystyle{ 4! \cdot 5!}\)
b) szkic:    
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Dziewczęta i chłopcy w kolejce

Post autor: 41421356 »

Mi wyszło \(\displaystyle{ 4!\cdot 5!\cdot 6!}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Dziewczęta i chłopcy w kolejce

Post autor: kerajs »

To błędny wynik.
Janusz Tracz zaproponował dobry sposób, lecz zrobił literówkę. Miało być:
Janusz Tracz pisze: 17 mar 2020, o 00:55 A gdyby tak ustawić najpierw \(\displaystyle{ 9}\) chłopaków na \(\displaystyle{ 9!}\) sposobów to pomiędzy nimi oraz na krańcach w sumie będzie \(\displaystyle{ \color{blue}10}\) miejsc w których potencjalnie może znaleźć się dziewczyna wybierzmy \(\displaystyle{ 5}\) takich miejsc \(\displaystyle{ {\color{blue}{10} \choose 5} }\) sposobów a następnie wypełnijmy je dziewczynami na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów więc mamy \(\displaystyle{ 9! \cdot {\color{blue}{10} \choose 5} \cdot 5! }\) ustawień.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Dziewczęta i chłopcy w kolejce

Post autor: 41421356 »

Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ