Moc zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 58 razy
Moc zbioru
Niech \(\displaystyle{ X_{i} = [n] \times \{i\}}\), gdzie \(\displaystyle{ [n] = \{1,2,3,...,n\}}\) oraz \(\displaystyle{ S_{n} = \left\{ A \in P([n] \times [n]) : (\forall i) (A \cap X_{i} = \emptyset)\right\}}\). Oblicz moc \(\displaystyle{ S_{n}}\).
Moja propozycja wygląda tak:
Ustalmy \(\displaystyle{ i \in [n]}\). Wtedy \(\displaystyle{ A \in P([n] \times ([n] \setminus \{i\}))}\) (wtedy te zbiory są rozłączne). Zatem mamy \(\displaystyle{ 2^{n(n-1)}}\) takich różnych \(\displaystyle{ A}\). Ponieważ \(\displaystyle{ i}\) może przyjąć \(\displaystyle{ n}\) wartości to \(\displaystyle{ \left| S_{n}\right| = n \cdot 2^{n(n-1)} }\).
Proszę o krytykę
Moja propozycja wygląda tak:
Ustalmy \(\displaystyle{ i \in [n]}\). Wtedy \(\displaystyle{ A \in P([n] \times ([n] \setminus \{i\}))}\) (wtedy te zbiory są rozłączne). Zatem mamy \(\displaystyle{ 2^{n(n-1)}}\) takich różnych \(\displaystyle{ A}\). Ponieważ \(\displaystyle{ i}\) może przyjąć \(\displaystyle{ n}\) wartości to \(\displaystyle{ \left| S_{n}\right| = n \cdot 2^{n(n-1)} }\).
Proszę o krytykę
Ostatnio zmieniony 8 mar 2020, o 12:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{,\}. Poprawa wiadomości.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{,\}. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Moc zbioru
Jak dla mnie to \(\displaystyle{ 1}\). Skoro dla każdego \(\displaystyle{ i}\) ma być \(\displaystyle{ A \cap X_i = \emptyset}\), to znaczy, że do \(\displaystyle{ A}\) nie mogą należeć żadne elementy postaci \(\displaystyle{ (1,i), (2,i), \ldots (n,i)}\) dla żadnego \(\displaystyle{ i}\), czyli nie może należeć żaden element z \(\displaystyle{ [n] \times [n]}\), czyli jedyny taki zbiór to \(\displaystyle{ \emptyset}\).
Ale pewnie coś nie ogarniam.
Ale pewnie coś nie ogarniam.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 58 razy
Re: Moc zbioru
Zgadzam się, ale według mnie wystarczy urozłącznić te zbiory. Niech \(\displaystyle{ i = 1 }\). Wtedy np. do A mogą należeć punkty (1,2), (1,3)... byle na drugiej współrzędnej nie pojawiła się jedynka. Nie wiem czy dobrze myślęFasolkaBernoulliego pisze: ↑8 mar 2020, o 11:36 Skoro dla każdego \(\displaystyle{ i}\) ma być \(\displaystyle{ A \cap X_i = \emptyset}\), to znaczy, że do \(\displaystyle{ A}\) nie mogą należeć żadne elementy postaci \(\displaystyle{ (1,i), (2,i), \ldots (n,i)}\) dla żadnego \(\displaystyle{ i}\), czyli nie może należeć żaden element z \(\displaystyle{ [n] \times [n]}\), czyli jedyny taki zbiór to \(\displaystyle{ \emptyset}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Moc zbioru
Patrząc na Twoje rozwiązanie, wydaje mi się, że w definicji \(\displaystyle{ S_n}\) powinno być \(\displaystyle{ \exists}\) zamiast \(\displaystyle{ \forall}\).
Wówczas Twój sposób rozumowania nie jest poprawny, gdyż niektóre z podzbiorów \(\displaystyle{ [n] \times ([n] \backslash \{i\})}\) pokrywają się z podzbiorami \(\displaystyle{ [n] \times [n] (\backslash \{j\})}\). Np. dla \(\displaystyle{ i=1, j=2}\) można wziąć zbiór jednoelementowy \(\displaystyle{ \{ (1,3) \}}\). Będziesz go liczyć więcej, niż raz (dokładnie to \(\displaystyle{ n-1}\) razy).
Wówczas Twój sposób rozumowania nie jest poprawny, gdyż niektóre z podzbiorów \(\displaystyle{ [n] \times ([n] \backslash \{i\})}\) pokrywają się z podzbiorami \(\displaystyle{ [n] \times [n] (\backslash \{j\})}\). Np. dla \(\displaystyle{ i=1, j=2}\) można wziąć zbiór jednoelementowy \(\displaystyle{ \{ (1,3) \}}\). Będziesz go liczyć więcej, niż raz (dokładnie to \(\displaystyle{ n-1}\) razy).
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 58 razy
Re: Moc zbioru
Faktycznie, błędem jest wybieraniem A oddzielnie dla każdego \(\displaystyle{ X_{i} }\). Rozumiem też błąd w moim rozumowaniu, szukamy A, który jest uniwersalny, tzn. dobry dla każdego \(\displaystyle{ X_{i} }\), a takie A nie istnieje... Pytanie czy błąd w zadaniu, czy tak ma być. Drugi podpunkt to policzenie \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{\left| S_{n}\right| }{2^{n^{2}} }}\), trochę dziwnie gdyby sprowadzało się to do tak trywialnej granicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Moc zbioru
Myślę, że w zadaniu trzeba brać "istnieje i" (czyli tak jak robisz do tej pory), wtedy jest ciekawe. Spróbuj naprawić wytknięty przeze mnie błąd rozumowania, jak będą problemy to daj znać, może coś podpowiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 58 razy
Re: Moc zbioru
Ok, to drugie podejście.
Jeśli np. \(\displaystyle{ A = [n] \times \left\{ 1,2,3\right\} }\), to \(\displaystyle{ X_{4} = [n] \times \left\{ 4\right\} }\) będzie działał. I będzie on działał również dla \(\displaystyle{ A = \{1\} \times\left\{ 1,2,3\right\} }\). Widać, że \(\displaystyle{ A \neq [n] \times [n]}\), bo wówczas taki \(\displaystyle{ X}\) nie istnieje. Zatem dla każdego \(\displaystyle{ A}\) z wyjątkiem tego jednego istnieje taki zbiór \(\displaystyle{ X}\), że \(\displaystyle{ A \cap X_{i} = \emptyset}\). I teraz tak, chcę uniknąć zliczania \(\displaystyle{ X}\), jak widać z nimi sprawa jest bardziej skomplikowana. Dlatego zajmę się problemem ile jest takich \(\displaystyle{ A}\) dla których jest "dobry" \(\displaystyle{ X_{i}}\). Będzie ich \(\displaystyle{ 2^{n(n-1)}}\) ( \(\displaystyle{ \left| P([n] \times ([n] \setminus \left\{ n\right\} )\right| }\)).
Jeśli np. \(\displaystyle{ A = [n] \times \left\{ 1,2,3\right\} }\), to \(\displaystyle{ X_{4} = [n] \times \left\{ 4\right\} }\) będzie działał. I będzie on działał również dla \(\displaystyle{ A = \{1\} \times\left\{ 1,2,3\right\} }\). Widać, że \(\displaystyle{ A \neq [n] \times [n]}\), bo wówczas taki \(\displaystyle{ X}\) nie istnieje. Zatem dla każdego \(\displaystyle{ A}\) z wyjątkiem tego jednego istnieje taki zbiór \(\displaystyle{ X}\), że \(\displaystyle{ A \cap X_{i} = \emptyset}\). I teraz tak, chcę uniknąć zliczania \(\displaystyle{ X}\), jak widać z nimi sprawa jest bardziej skomplikowana. Dlatego zajmę się problemem ile jest takich \(\displaystyle{ A}\) dla których jest "dobry" \(\displaystyle{ X_{i}}\). Będzie ich \(\displaystyle{ 2^{n(n-1)}}\) ( \(\displaystyle{ \left| P([n] \times ([n] \setminus \left\{ n\right\} )\right| }\)).
Ostatnio zmieniony 8 mar 2020, o 12:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{,\}. Poprawa wiadomości.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{,\}. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Moc zbioru
To prawda.
To już nie, np. \(\displaystyle{ \{(1,1), (2,2), (3,3), \ldots, (n,n) \} \neq [n] \times [n]}\), ale nie znajdziesz dla niego \(\displaystyle{ X_i}\).
No dobra, tu się zgadza, \(\displaystyle{ X_i}\) będzie "dobry" dla \(\displaystyle{ 2^{n(n-1)}}\) zbiorów \(\displaystyle{ A}\). Tylko teraz pytanie ile z nich będzie również "dobre" dla \(\displaystyle{ X_j}\)?Nuna pisze: ↑8 mar 2020, o 12:37 I teraz tak, chcę uniknąć zliczania \(\displaystyle{ X}\), jak widać z nimi sprawa jest bardziej skomplikowana. Dlatego zajmę się problemem ile jest takich \(\displaystyle{ A}\) dla których jest "dobry" \(\displaystyle{ X_{i}}\). Będzie ich \(\displaystyle{ 2^{n(n-1)}}\) ( \(\displaystyle{ \left| P([n] \times ([n] \setminus \left\{ n\right\} )\right| }\)).
Podpowiedź (nie korzystaj, jak chcesz samodzielnie):
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 58 razy
Re: Moc zbioru
Nie rozumiem czemu przedostatni jest zły. Jeśli \(\displaystyle{ A = \left[ n\right] \times \left\{ n-1\right\} }\), to dobrym X będzie \(\displaystyle{ X_{n} = \left[ n\right] \times \left\{ n\right\} }\), jeżeli dobrze rozumiem co chcemy osiągnąć.FasolkaBernoulliego pisze: ↑8 mar 2020, o 12:55 niepuste zbiory, które mają elementy dokładnie w (n-1) wierszach
niepuste zbiory, które mają elementy dokładnie w n wierszach
Wszystkie poza tymi ostatnimi pasują do naszej definicji A. Może to coś pomoże?
W każdym razie...
Takich A w postaci niepusty zbiór i jeden wiersz mamy \(\displaystyle{ {n \choose 1} \cdot 2^{n}}\), dla dwóch wierszy \(\displaystyle{ {n \choose 2} \cdot 2^{ n} }\) itd.
Więc ogólnie takich A, dla których istnieje X byłoby \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n-2} \left( {n \choose k} 2^{n} -1\right)}\). Nie wiem dlaczego n-2, ale chyba tak to by wyglądało; odejmuję 1, bo nie chcę mieć już tam zbioru pustego.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Moc zbioru
Przez "ostatnie" miałem na myśli tylko te, które mają elementy we wszystkich \(\displaystyle{ n}\) wierszach.
Podany przykład ma elementy tylko w \(\displaystyle{ (n-1)}\)-szym wierszu, chodziło chyba raczej o \(\displaystyle{ A = \left[ n\right] \times \left[n - 1 \right] }\)?
Liczysz \(\displaystyle{ n}\) razy zbiór pusty...
To nie jest prawda. Wybór wierszy ok \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\), ale potem nie. Mogłoby być \(\displaystyle{ 2^{2n}}\), ale wtedy z kolei byłyby liczone (wielokrotnie) zbiory puste i zbiory mające elementy tylko w 1 wierszu. Rzecz w tym, żeby mieć pewność, że nie policzymy żadnego zbioru więcej niż raz.
Ok, ale musisz to zrobić już wcześniej.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 58 razy
Re: Moc zbioru
Tak, właśnie oto mi chodziło. Wtedy ten X jest dobry.FasolkaBernoulliego pisze: ↑8 mar 2020, o 14:25 Podany przykład ma elementy tylko w \(\displaystyle{ (n-1)}\)-szym wierszu, chodziło chyba raczej o \(\displaystyle{ A = \left[ n\right] \times \left[n - 1 \right] }\)?
Ok, to jeszcze raz
Jeśli mam A w postaci \(\displaystyle{ B \times \left\{ a\right\} }\), gdzie \(\displaystyle{ B \subseteq \left[ n\right], a,b \in \left[ n\right] }\) to wówczas mogę wybrać a na \(\displaystyle{ {n \choose 1} }\) sposobów. Zbiorów A w takiej postaci mam \(\displaystyle{ 2^{n}}\), bez pustego \(\displaystyle{ 2^{n} - 1}\). Zatem takich różnych A \(\displaystyle{ {n \choose 1} \cdot \left(2^{n} - 1 \right) }\). Dla "dwóch wierszy" \(\displaystyle{ {n \choose 2} \cdot \left(2^{n} - 1 \right) }\) itd. Mam cały czas \(\displaystyle{ 2^{n}}\), bo ta druga część jest "na sztywno", liczba elementów cały czas jest taka sama. Jeśli dobrze myślę, to muszę oddzielić przypadek zbioru pustego, wzór tutaj nie zadziała. Zatem \(\displaystyle{ 1 + \sum_{k=1}^{n-1} {n \choose k} \left( 2^{n}-1\right) }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Moc zbioru
Chyba już rozumiem na czym polega problem. Nie wszystkie podzbiory iloczynu kartezjańskiego dwóch zbiorów można zapisać w postaci iloczynu kartezjańskiego, np. \(\displaystyle{ \{(1,1), (2,2)\} \subset [2] \times [2]}\) nie zapiszesz jako iloczyn kartezjański, no bo jak?
Dlatego dla dwóch wierszy odpowiedni zbiór \(\displaystyle{ A}\) nie musi być postaci \(\displaystyle{ B \times \{a,b\}}\), np. dla pierwszego i drugiego wiersza możemy rozważać zbiór taki jak wyżej \(\displaystyle{ \{(1,1), (2,2)\}}\). Na \(\displaystyle{ 2^n -1}\) sposobów wybierasz elementy leżące w jednym wierszu i na \(\displaystyle{ 2^n -1}\) leżące w drugim, więc ogólnie takich zbiorów, które mają elementy w pierwszym i drugim wierszu, i nigdzie indziej, będziesz mieć \(\displaystyle{ (2^n -1)^2}\).
Dlatego dla dwóch wierszy odpowiedni zbiór \(\displaystyle{ A}\) nie musi być postaci \(\displaystyle{ B \times \{a,b\}}\), np. dla pierwszego i drugiego wiersza możemy rozważać zbiór taki jak wyżej \(\displaystyle{ \{(1,1), (2,2)\}}\). Na \(\displaystyle{ 2^n -1}\) sposobów wybierasz elementy leżące w jednym wierszu i na \(\displaystyle{ 2^n -1}\) leżące w drugim, więc ogólnie takich zbiorów, które mają elementy w pierwszym i drugim wierszu, i nigdzie indziej, będziesz mieć \(\displaystyle{ (2^n -1)^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 gru 2019, o 19:36
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 58 razy
Re: Moc zbioru
No to robi się coraz ciekawiej...
Faktycznie A nie musi tak wyglądać, przecież to może być dowolna konfiguracja par liczb naturalnych...
Dziękuję za pomoc
Faktycznie A nie musi tak wyglądać, przecież to może być dowolna konfiguracja par liczb naturalnych...
Dziękuję za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Moc zbioru
Zauważ tylko, że nie musisz liczyć tej sumy po kolei. Znasz liczbę wszystkich podzbiorów, wystarczy, że wyznaczysz liczbę wszystkich podzbiorów mających elementy w każdym możliwym wierszu i odejmiesz.