Matematyka Dyskretna - Wyznaczanie wzoru na n-ty wyraz ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2020, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 7 razy
Matematyka Dyskretna - Wyznaczanie wzoru na n-ty wyraz ciągu
Witam!
Mam problem z rozwiązaniem zadania z matematyki dyskretnej, a konkretnie z działu rekurencje. Mam wyznaczyć wzór na n-ty wyraz ciągu
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1} = 2 \\a_{n} = \frac{n-1}{n} * a_{n-1} \end{cases}}\)
Wyznaczyłem \(\displaystyle{ a _{n-1}}\), \(\displaystyle{ a _{3}}\) i \(\displaystyle{ a_{2}}\).
Niestety nie mam pojęcia jak taki wzór skleić w całość.
Byłbym bardzo wdzięczny o wyjaśnienie krok po kroku jak do tego podejść.
Mam problem z rozwiązaniem zadania z matematyki dyskretnej, a konkretnie z działu rekurencje. Mam wyznaczyć wzór na n-ty wyraz ciągu
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1} = 2 \\a_{n} = \frac{n-1}{n} * a_{n-1} \end{cases}}\)
Wyznaczyłem \(\displaystyle{ a _{n-1}}\), \(\displaystyle{ a _{3}}\) i \(\displaystyle{ a_{2}}\).
Niestety nie mam pojęcia jak taki wzór skleić w całość.
Byłbym bardzo wdzięczny o wyjaśnienie krok po kroku jak do tego podejść.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Matematyka Dyskretna - Wyznaczanie wzoru na n-ty wyraz ciągu
Skoro policzyłeś kilka wyrazów ciągu to wiesz, że dla \(\displaystyle{ k \in \NN}\) masz
\(\displaystyle{ an= \begin{cases} 2& \text{dla} & n=3k+1 \\ \frac{1}{2} & \text{dla} & n=3k+2 \\ -1& \text{dla} & n=3k \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ an= \begin{cases} 2& \text{dla} & n=3k+1 \\ \frac{1}{2} & \text{dla} & n=3k+2 \\ -1& \text{dla} & n=3k \end{cases} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Matematyka Dyskretna - Wyznaczanie wzoru na n-ty wyraz ciągu
Nie machnąłeś się? Chyba, że ta gwiazdka to znaczy co innego, niż mnożenie.
Dodano po 4 minutach 47 sekundach:
Rozpisz sobie po prostu część wzoru na \(\displaystyle{ a_n}\). Masz
\(\displaystyle{ a_n = \frac{n-1}{n} \cdot \frac{n-2}{n-1} \cdot \ldots \cdot \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{2} a_1}\).
Potem skróć co się da i dostajesz wzór zwarty.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Matematyka Dyskretna - Wyznaczanie wzoru na n-ty wyraz ciągu
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1} =2 \\ a_{n} = \left(1 -\frac{1}{n}\right) a_{n-1} \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ a_{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ a_{2} = \left( 1 -\frac{1}{2}\right)a_{1} = \left(1-\frac{1}{2}\right)\cdot 2,}\)
\(\displaystyle{ a_{3} = \left( 1 -\frac{1}{3}\right) a_{2} = \left(1-\frac{1}{3}\right)\left(1-\frac{1}{2}\right)\cdot 2, }\)
...................................................................................................
\(\displaystyle{ a_{n} = \left( 1 - \frac{1}{n}\right) a_{n-1} = \left(1 -\frac{1}{n}\right)\left(1 - \frac{1}{n-1}\right) .. \left(1-\frac{1}{3}\right)\left(1-\frac{1}{2}\right)\cdot 2 }\)
\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{n-1}{n}\cdot \frac{n-2}{n-1}\cdot ...\cdot \frac{3-1}{3}\cdot \frac{2-1}{2}\cdot \frac{2}{1} }\)
\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{(n-1)!}{n!}\cdot 2 = \frac{2}{n}. }\)
\(\displaystyle{ a_{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ a_{2} = \left( 1 -\frac{1}{2}\right)a_{1} = \left(1-\frac{1}{2}\right)\cdot 2,}\)
\(\displaystyle{ a_{3} = \left( 1 -\frac{1}{3}\right) a_{2} = \left(1-\frac{1}{3}\right)\left(1-\frac{1}{2}\right)\cdot 2, }\)
...................................................................................................
\(\displaystyle{ a_{n} = \left( 1 - \frac{1}{n}\right) a_{n-1} = \left(1 -\frac{1}{n}\right)\left(1 - \frac{1}{n-1}\right) .. \left(1-\frac{1}{3}\right)\left(1-\frac{1}{2}\right)\cdot 2 }\)
\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{n-1}{n}\cdot \frac{n-2}{n-1}\cdot ...\cdot \frac{3-1}{3}\cdot \frac{2-1}{2}\cdot \frac{2}{1} }\)
\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{(n-1)!}{n!}\cdot 2 = \frac{2}{n}. }\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Matematyka Dyskretna - Wyznaczanie wzoru na n-ty wyraz ciągu
Czy się machnąłem? I tak, i nie. Tak, gdyż źle zapamiętałem równanie; a nie. gdyż to źle zapamiętane (\(\displaystyle{ a_{n+1}= \frac{a_n-1}{a_n}}\) ) rozwiązałem dobrze. W każdym razie przepraszam za zamieszanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 lut 2020, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 7 razy
Re: Matematyka Dyskretna - Wyznaczanie wzoru na n-ty wyraz ciągu
Już w miarę rozumiem sens zadania, ale chciałbym jeszcze tylko poprosić o wytłumaczenie jak ten pierwszy zapis przekształcić w ten drugi. Mogły mi umknąć podstawowe przekształcenia, więc prosiłbym o wytłumaczenie jak dla kogoś kto nie ma pojęcia co się dzieje.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Matematyka Dyskretna - Wyznaczanie wzoru na n-ty wyraz ciągu
Z definicji symbolu silni:
\(\displaystyle{ (n-1)! = 1\cdot 2\cdot ...\cdot (n-2)\cdot (n-1) }\)
\(\displaystyle{ (n)! = 1\cdot 2\cdot ...\cdot (n-2)\cdot (n-1)\cdot n }\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)! }{n!}\cdot 2 = \frac{1\cdot 2\cdot ...\cdot (n-2)\cdot (n-1)}{1\cdot 2\cdot ...\cdot (n-2)\cdot (n-1)\cdot n}\cdot 2 =\frac{2}{n}. }\)
\(\displaystyle{ (n-1)! = 1\cdot 2\cdot ...\cdot (n-2)\cdot (n-1) }\)
\(\displaystyle{ (n)! = 1\cdot 2\cdot ...\cdot (n-2)\cdot (n-1)\cdot n }\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)! }{n!}\cdot 2 = \frac{1\cdot 2\cdot ...\cdot (n-2)\cdot (n-1)}{1\cdot 2\cdot ...\cdot (n-2)\cdot (n-1)\cdot n}\cdot 2 =\frac{2}{n}. }\)