Usadzanie kobiet i mężczyzn

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Angela09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 sty 2020, o 21:02
Płeć: Kobieta
wiek: 28

Usadzanie kobiet i mężczyzn

Post autor: Angela09 »

Cześć,

Mam takie zadanie: na jednej długiej ławce usadzamy \(\displaystyle{ n}\) kobiet i \(\displaystyle{ n}\) mężczyzn, tak, aby kobiety nie siedziały obok siebie i każda z kobiet miała po swojej prawej stronie mężczyznę. Ile mamy sposobów ich usadzenia?

Moim zdaniem odpowiedz to \(\displaystyle{ n!\cdot n!}\). Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 6 lut 2020, o 21:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Usadzanie kobiet i mężczyzn

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ k=1, m=1}\)

\(\displaystyle{ 1! \cdot 1!=1}\)

\(\displaystyle{ mk,km}\)

Jak widać możliwości jest dwa i jak widać lipa...

Dodano po 3 minutach 32 sekundach:
\(\displaystyle{ m=2,k=2}\)

Przypadków masz 12
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Usadzanie kobiet i mężczyzn

Post autor: a4karo »

arek1357 pisze: 6 lut 2020, o 23:00 \(\displaystyle{ k=1, m=1}\)

\(\displaystyle{ 1! \cdot 1!=1}\)

\(\displaystyle{ mk,km}\)

Jak widać możliwości jest dwa i jak widać lipa...

Dodano po 3 minutach 32 sekundach:
\(\displaystyle{ m=2,k=2}\)

Przypadków masz 12
Po prawej ma być facet. Więc nie lipa.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Usadzanie kobiet i mężczyzn

Post autor: arek1357 »

Musisz jeszcze ten swój iloczyn przez coś pomnożyć...

Dodano po 1 minucie 11 sekundach:
A tak sorki nie przeczytałem drugiej części zadania tylko robiłem to w przypadku gdy żadna z kobiet nie siedzi koło siebie...

Dodano po 36 sekundach:
No wię tylko zamiast mnożyć przez n wystarczy przez 1 i ok...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Usadzanie kobiet i mężczyzn

Post autor: a4karo »

arek1357 pisze: 6 lut 2020, o 23:04 Musisz jeszcze ten swój iloczyn przez coś pomnożyć...
`(n!) ^2` to prawidłowa odpowiedź.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Usadzanie kobiet i mężczyzn

Post autor: arek1357 »

to było do przypadku ogólniejszego...
FasolkaBernoulliego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 18 razy

Re: Usadzanie kobiet i mężczyzn

Post autor: FasolkaBernoulliego »

Z treści zadania wynika, że jest jednoznacznie wyznaczone \(\displaystyle{ n}\) miejsc dla kobiet i \(\displaystyle{ n}\) dla mężczyzn. Dlatego można niezależnie usadzać kobiety i mężczyzn, każdych na \(\displaystyle{ n!}\) sposobów, więc moim zdaniem Twój wynik jest poprawny, Angela. Widzę, że coraz lepiej Ci idzie. ;)
Angela09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2 sty 2020, o 21:02
Płeć: Kobieta
wiek: 28

Re: Usadzanie kobiet i mężczyzn

Post autor: Angela09 »

Super, bardzo Wam dziękuję za pomoc:)!
ODPOWIEDZ