Hej, mam takie zadanie:
1. Dane jest 5 urn oraz 20 nierozróżnialnych piłek. Prawdopodobieństwo każdego ułożenia piłek w urnach jest jednakowe. Znajdź prawdopodobieństwo, że w k-tej urnie znajdzie się co najmniej k piłek, k = 1,2,3,4,5
Urny rozróżnialne, piłki nie, a więc kombinacje z powtórzeniami. Będzie natomiast dużo pięcioelementowych ciągów, których sumy elementów dają 20. Jak najrozsądniej podejść do tego zadania?
Rozróżnialne urny i nierozróżnialne piłki
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 16 wrz 2012, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rozróżnialne urny i nierozróżnialne piłki
Wrzucam do każdej k-tej urny \(\displaystyle{ k-1}\) piłek, a resztę rozdzielam na pięć niezerowych części.
\(\displaystyle{ P=\frac { {20-(1+2+3+4)-1 \choose 5-1} }{{20+5-1 \choose 5-1}} }\)
\(\displaystyle{ P=\frac { {20-(1+2+3+4)-1 \choose 5-1} }{{20+5-1 \choose 5-1}} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Rozróżnialne urny i nierozróżnialne piłki
Kerajs, wyjaśniłbyś rozwiązanie, bo nie ogarniam, a jestem ciekaw jak to liczysz, np. dlaczego akurat taki mianownik?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rozróżnialne urny i nierozróżnialne piłki
Mianownik to liczba możliwych rozłożeń 20 piłek w 5 nierozróżnialnych urnach. To jednocześnie liczba rozwiązań równania
\(\displaystyle{ u_1+u_2+ u_3+ u_4+ u_5=20}\)
w liczbach naturalnych (dla mnie zero jest liczbą naturalną). Tu: Jak obliczyć prawdopodobieństwo wyjaśnienie, choć możliwe że jest ono zbędne.
Fragment:
Znajdź prawdopodobieństwo, że w k-tej urnie znajdzie się co najmniej k piłek, k = 1,2,3,4,5
interpretuję, iż chodzi o zdarzenia w których jednocześnie jest co najmniej jedna piłka w pierwszej urnie i co najmniej dwie piłki w urnie drugiej i ... i co najmniej pięć piłek w urnie piątej.
Wrzucanie piłek do urn (o którym wspominam w poprzednim poscie) to przyjęcie nowych niewiadomych
\(\displaystyle{ u_2=t_2+1 \ \ \wedge \ \ u_3=t_3+2 \ \ \wedge \ \ u_4=t_4+3 \ \ \wedge \ \ u_5=t_5+4 }\)
zamieniające równanie: \(\displaystyle{ u_1+u_2+ u_3+ u_4+ u_5=20}\)
w: \(\displaystyle{ u_1+t_2+1+ t_3+2+ t_4+3+ t_5+4=20}\)
Stad:
\(\displaystyle{ u_1+t_2+ t_3+ t_4+ t_5=20-(1+2+3+4)}\)
a ilość zdarzeń sprzyjających to liczba rozwiązań tego równania w liczbach naturalnych dodatnich.
\(\displaystyle{ u_1+u_2+ u_3+ u_4+ u_5=20}\)
w liczbach naturalnych (dla mnie zero jest liczbą naturalną). Tu: Jak obliczyć prawdopodobieństwo wyjaśnienie, choć możliwe że jest ono zbędne.
Fragment:
Znajdź prawdopodobieństwo, że w k-tej urnie znajdzie się co najmniej k piłek, k = 1,2,3,4,5
interpretuję, iż chodzi o zdarzenia w których jednocześnie jest co najmniej jedna piłka w pierwszej urnie i co najmniej dwie piłki w urnie drugiej i ... i co najmniej pięć piłek w urnie piątej.
Wrzucanie piłek do urn (o którym wspominam w poprzednim poscie) to przyjęcie nowych niewiadomych
\(\displaystyle{ u_2=t_2+1 \ \ \wedge \ \ u_3=t_3+2 \ \ \wedge \ \ u_4=t_4+3 \ \ \wedge \ \ u_5=t_5+4 }\)
zamieniające równanie: \(\displaystyle{ u_1+u_2+ u_3+ u_4+ u_5=20}\)
w: \(\displaystyle{ u_1+t_2+1+ t_3+2+ t_4+3+ t_5+4=20}\)
Stad:
\(\displaystyle{ u_1+t_2+ t_3+ t_4+ t_5=20-(1+2+3+4)}\)
a ilość zdarzeń sprzyjających to liczba rozwiązań tego równania w liczbach naturalnych dodatnich.