Dzień dobry,
mam problem z zadaniem :
Podaj liczbę wszystkich najkrótszych dróg Z punktu A do punktu B , w tym również przechodzących lub nie przechodzących przez punkt C
Dane :
Punkt A(2,3)
Punkt B(6,7)
Punkt C(3,5)
Z obliczeń wyszło mi 60 czy jest to poprawne ?
Najkrótsze drogi
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Najkrótsze drogi
Jest tylko jedna najkrótsza droga między punktami A i B, a jej długość to \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2} }\)
Najkrótszych dróg po kolejnych punktach kratowych (idąc tylko w górę lub w prawo) jest \(\displaystyle{ \frac{8!}{4!4!}=70 }\) , w tym \(\displaystyle{ \frac{3!}{2!1!} \cdot \frac{5!}{2!3!} = 30}\) przechodzi przez punkt C.
Najkrótszych dróg po kolejnych punktach kratowych (idąc tylko w górę lub w prawo) jest \(\displaystyle{ \frac{8!}{4!4!}=70 }\) , w tym \(\displaystyle{ \frac{3!}{2!1!} \cdot \frac{5!}{2!3!} = 30}\) przechodzi przez punkt C.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 30
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 18 razy
Re: Najkrótsze drogi
Czy można o tym myśleć w ten sposób, że każda najkrótsza droga po kracie ma długość 8 (4 prawo i 4 w górę) i wybieramy po prostu, w których "krokach" nastąpi przykładowo pójście w górę?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Najkrótsze drogi
Tak. Można o tym myśleć jak o układaniu słów o pewnej długości (tu \(\displaystyle{ 8}\)) z alfabetu składającego się ze znaków \(\displaystyle{ \rightarrow,\uparrow}\). Przy czym zakładamy, że trzeba wykorzystać po \(\displaystyle{ 4}\) znaki. Wszystkich permutacji jest \(\displaystyle{ 8!}\) ale, że \(\displaystyle{ 4}\) znaki się powtarzają to dzielimy przez ich liczbę permutacji i ponownie dla kolejnych \(\displaystyle{ 4}\) permutytowych znaków. A gdy trzeba zahaczyć o punkt pośredni to najpierw idziemy do niego a potem od niego. Przynajmniej tak ja na to patrzę.
Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
Można też powiedzieć, że wybieramy \(\displaystyle{ 4}\) miejsca z \(\displaystyle{ 8}\) i wstawimy tam \(\displaystyle{ \rightarrow }\) a potem wybieramy jeszcze \(\displaystyle{ 4}\) z pozostałych \(\displaystyle{ 4}\) i wstawiamy tam \(\displaystyle{ \uparrow}\) czyli możliwości jest \(\displaystyle{ {8 \choose 4} \cdot {4 \choose 4} }\) (wyjdzie na to samo). Take słowo symbolizuje drogę np. \(\displaystyle{ \uparrow\uparrow\uparrow\uparrow\rightarrow\rightarrow\rightarrow\rightarrow}\) to idź do góry "najwyżej" jak się da a potem już cały czas trzeba w prawo.
Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
Można też powiedzieć, że wybieramy \(\displaystyle{ 4}\) miejsca z \(\displaystyle{ 8}\) i wstawimy tam \(\displaystyle{ \rightarrow }\) a potem wybieramy jeszcze \(\displaystyle{ 4}\) z pozostałych \(\displaystyle{ 4}\) i wstawiamy tam \(\displaystyle{ \uparrow}\) czyli możliwości jest \(\displaystyle{ {8 \choose 4} \cdot {4 \choose 4} }\) (wyjdzie na to samo). Take słowo symbolizuje drogę np. \(\displaystyle{ \uparrow\uparrow\uparrow\uparrow\rightarrow\rightarrow\rightarrow\rightarrow}\) to idź do góry "najwyżej" jak się da a potem już cały czas trzeba w prawo.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sty 2020, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Re: Najkrótsze drogi
Dziękuje bardzo ,kerajs pisze: ↑30 sty 2020, o 20:29 Jest tylko jedna najkrótsza droga między punktami A i B, a jej długość to \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2} }\)
Najkrótszych dróg po kolejnych punktach kratowych (idąc tylko w górę lub w prawo) jest \(\displaystyle{ \frac{8!}{4!4!}=70 }\) , w tym \(\displaystyle{ \frac{3!}{2!1!} \cdot \frac{5!}{2!3!} = 30}\) przechodzi przez punkt C.
nie bardzo rozumiem skąd się wziął zapis\(\displaystyle{ \frac{5!}{2!3!} =30}\)? Mogę poprosić o wyjaśnienie
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Najkrótsze drogi
Skoro najkrótszych dróg z A do C (3 kroki: 1 w prawo i 2 w górę) jest \(\displaystyle{ \frac{3!}{2!1!} }\) , a dróg z C do B (5 kroków: 3 w prawo i 2 w górę) jest \(\displaystyle{ \frac{5!}{2!3!} }\) , to dróg z A do B przechodzących przez C jest 30.