Ile różnych liczb pięciocyfrowych można ułożyć z cyfr 0 1 3 5 7 9 tak, aby żadna cyfra w liczbie sie nie powtarzała i w rzędzie dziesiątek stała cyfra 0 lub 9?
Próbowałem rozwiązać ten problem i według mnie wynikiem będzie \(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 2 }\) ale nie jestem pewien, czy mógłby ktoś zweryfikować i ew. skorygować ?
Ile różnych liczb piecocyfrowych
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 gru 2019, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Ile różnych liczb piecocyfrowych
Liczb pięciocyfrowych z 0 na miejscu dziesiątek jest: \(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 1 \cdot 2}\)
Liczb pięciocyfrowych z 9 na miejscu dziesiątek jest: \(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 1 \cdot 2}\)
Dodając je mam: \(\displaystyle{ 9 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2=...}\)
Liczb pięciocyfrowych z 9 na miejscu dziesiątek jest: \(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 1 \cdot 2}\)
Dodając je mam: \(\displaystyle{ 9 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2=...}\)