Rekurencje

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Mati1999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 sty 2020, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Rekurencje

Post autor: Mati1999 »

Witam,
Proszę o pomoc z rozwiązaniem poniższej rekurencji, ominęły mnie zajęcia z tego tematu i nie mam kompletnie pojęcia jak się do tego zabrać. Radzę sobie z prostymi przykładami, ale ten jest chyba poziom wyżej.

\(\displaystyle{ { 2a _{n-1}+15a _{n-2}+8 }}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=1 \\
a_{0}=0}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2020, o 18:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Rekurencje

Post autor: Dasio11 »

Podstaw \(\displaystyle{ b_n = a_n + \frac{1}{2}}\) i napisz równanie rekurencyjne, które spełnia \(\displaystyle{ b_n}\).
ODPOWIEDZ