Zadania z kombinacji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Sakurzasty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lis 2018, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy

Zadania z kombinacji

Post autor: Sakurzasty »

Witam,

proszę o sprawdzenie rozwiązań zadań z kombinacji :)

a) 6 zespołów dzieli się opracowaniem 12 różnych projektów. Na ile sposobów mogą to zrobić tak,
- by każdy zespół opracował tę samą liczbę projektów.

Odp: \(\displaystyle{ {12 \choose 2} \cdot {10 \choose 2} \cdot {8 \choose 2} \cdot {6 \choose 2} \cdot {4 \choose 2} \cdot {2 \choose 2} }\)

- Każdy zespół opracował przynajmniej jeden projekt
Odp: \(\displaystyle{ S(12,6) \cdot 6! }\) - liczby sterlinga II rodzaju

następne jest dla mnie dziwne w rozumieniu...
b) Na ile sposobów można wybrać spośród 5 tytułów 20 egzemplarzy książek tak, by:
- Wśród wybranych znalazły się co najmniej dwa egzemplarze książki każdego tytułu.

Odp: \(\displaystyle{ {5 + 10 - 1 \choose 10} }\)

- wybrać dokładnie 11 egzemplarzy książki tego samego tytułu
Odp: \(\displaystyle{ {4 + 9 - 1 \choose 9} \cdot 5 }\)

c) Na ile sposobów 12 różnych książek można rozdzielić między 4 osoby tak, by:
- Każdy dostał przynajmniej jedną.
Odp: \(\displaystyle{ S(12,4) \cdot 4! }\) - liczby sterlinga II rodzaju

- Jaś dostał 9 książek a pozostałe osoby – po jednej.
Odp: \(\displaystyle{ {12 \choose 9} \cdot {3 \choose 1} \cdot {2 \choose 1} \cdot {1 \choose 1} }\)
tudzież prościej
\(\displaystyle{ {12 \choose 9} \cdot 3! }\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2020, o 12:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ