Czy mógłby ktoś pomóc mi rozwiązać poniższe zadania?
Zadanie 18 Udowodnij, że wśród dowolnych \(\displaystyle{ 7}\) różnych liczb całkowitych muszą być takie dwie, których suma lub różnica dzieli się przez \(\displaystyle{ 10}\).
Zadanie 19 Niech dany będzie zbiór \(\displaystyle{ 2016}\) liczb całkowitych \(\displaystyle{ a_1, a_2, . . . , a_{2016}}\). Wykaż, że istnieje w nim taki podzbiór, że suma wszystkich jego elementów jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2016}\).
Zadania z kombinatoryki
Zadania z kombinatoryki
Ostatnio zmieniony 2 sty 2020, o 21:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Zadania z kombinatoryki
18) Może nieformalnie ale oddaje to idee. Zauważmy najpierw, że zadanie można sprowadzić do skończonej liczby przypadków. Bo wybór siedmiu liczb całkowitych których suma lub różnica ma być podzielna przez \(\displaystyle{ 10}\) sprowadza się do sprawdzenia, że dla siedmiu reszt z dzielenia przez \(\displaystyle{ 10}\) znajdzie się taka suma lub różnica która przystaje do \(\displaystyle{ 0}\) modulo \(\displaystyle{ 10}\). Więc całość można na upartego sprawdzić w skończonej liczbie przypadków \(\displaystyle{ {10 \choose 7} }\) wybierając \(\displaystyle{ 7}\) z elementów \(\displaystyle{ \ZZ_{10}}\). Ale to było by, żmudne dlatego zauważymy, że wybierając \(\displaystyle{ 7}\) elementów \(\displaystyle{ \ZZ_{10}}\) zawsze znajdzie się para \(\displaystyle{ r_1,r_2\in\ZZ_{10}}\) taka, że \(\displaystyle{ r_1+r_2}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 10}\). Wynika to z zasady szufladkowania i widać to patrząc na pewien schemat:
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=0 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 0 \text{ aby teza nie była spełniona} }\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=1 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 9 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=2 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 8 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=3 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 7 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=4 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 6 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=5 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 5 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
dalej symetrycznie. Jednak zauważymy, że mamy \(\displaystyle{ 6}\) takich reguł (reguł wybierania licz) a my wybieramy \(\displaystyle{ 7}\) więc co najmniej jedna nie będzie spełniona.
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=0 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 0 \text{ aby teza nie była spełniona} }\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=1 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 9 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=2 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 8 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=3 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 7 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=4 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 6 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
\(\displaystyle{ \text{jeśli wybierzemy } r_1=5 \text{ to } r_2 \text{ nie może być równe } 5 \text{ aby teza nie była spełniona}}\)
dalej symetrycznie. Jednak zauważymy, że mamy \(\displaystyle{ 6}\) takich reguł (reguł wybierania licz) a my wybieramy \(\displaystyle{ 7}\) więc co najmniej jedna nie będzie spełniona.