Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
lola456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 16 lis 2019, o 21:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Post autor: lola456 »

1 ) Dla jakich wartości m,n (całkowite+) pełny graf dwudzielny \(\displaystyle{ K _{n,n} }\) ,n jest podgrafem grafu pełnego \(\displaystyle{ K _{n} }\)?
2 ) Dla jakich wartości n (całkowite+) cykl \(\displaystyle{ C _{n}}\) jest podgrafem pełnego grafu dwudzielnego \(\displaystyle{ K _{n,n}}\) ?

Niestety nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć w tym zadaniu.
Zaczynam to sprawdzać dla początkowych wartości n, i w pierwszym pytaniu otrzymuję m = 2n. Czy mógłby ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Post autor: arek1357 »

Coś jest nie tak, bo pełny graf dwudzielny ma cykl Hamiltona, jeżeli:

\(\displaystyle{ |V_{1}|=|V_{2}|}\)
lola456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 16 lis 2019, o 21:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Post autor: lola456 »

arek1357 pisze: 31 gru 2019, o 01:05 Coś jest nie tak, bo pełny graf dwudzielny ma cykl Hamiltona, jeżeli:

\(\displaystyle{ |V_{1}|=|V_{2}|}\)
A jaki związek z tym zadaniem ma cykl Hamiltona? Bo nie widzę jakoś związku?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Post autor: kerajs »

lola456 pisze: 30 gru 2019, o 23:01 1 ) Dla jakich wartości m,n (całkowite+) pełny graf dwudzielny \(\displaystyle{ K _{n,n} }\) ,n jest podgrafem grafu pełnego \(\displaystyle{ K _{n} }\)?
Dziwne jest to zadanko. Nigdzie nie występuje \(\displaystyle{ m}\) , a \(\displaystyle{ K _{n,n} }\) ma dwa razy więcej wierzchołków niż graf którego ma być podgrafem.
lola456 pisze: 30 gru 2019, o 23:01 2 ) Dla jakich wartości n (całkowite+) cykl \(\displaystyle{ C _{n}}\) jest podgrafem pełnego grafu dwudzielnego \(\displaystyle{ K _{n,n}}\) ?
Tu wiadomo, że \(\displaystyle{ n}\) nie może być nieparzyste (gdyż pierwszy i przedostatni wierzchołek cyklu byłby w tym samym zbiorze wierzchołków między którymi nie ma krawędzi),a dla \(\displaystyle{ n=2}\) jest za mało krawędzi.
Dla każdego większego od 2 parzystego \(\displaystyle{ n}\) istnieje taki cykl (choćby taki, co wyglada jak klasyczne sznurowanie buta).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Post autor: arek1357 »

Bo w zadaniu była mowa o cyklu więc zapodałem warunek na cykl Hamiltona a zresztą Kerjas ma racje bo nie bardzo wiadomo o co tu biega...
A napisałem to co można było wywnioskować...
lola456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 16 lis 2019, o 21:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Post autor: lola456 »

kerajs pisze: 1 sty 2020, o 12:51
lola456 pisze: 30 gru 2019, o 23:011 ) Dla jakich wartości m,n (całkowite+) pełny graf dwudzielny \(\displaystyle{ K _{n,n} }\) ,n jest podgrafem grafu pełnego \(\displaystyle{ K _{n} }\)?
Dziwne jest to zadanko. Nigdzie nie występuje \(\displaystyle{ m}\) , a \(\displaystyle{ K _{n,n} }\) ma dwa razy więcej wierzchołków niż graf którego ma być podgrafem.
Tak rzeczywiście jest literówka, chodziło o graf pełny \(\displaystyle{ K _{m} }\)

Dodano po 45 sekundach:
arek1357 pisze: 1 sty 2020, o 13:01 Bo w zadaniu była mowa o cyklu więc zapodałem warunek na cykl Hamiltona a zresztą Kerjas ma racje bo nie bardzo wiadomo o co tu biega...
A napisałem to co można było wywnioskować...
Tak, ma być graf pełny \(\displaystyle{ K_{m} }\).
Ostatnio zmieniony 1 sty 2020, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Post autor: kerajs »

Wobec tego odpowiedź w 1) jest trywialna: \(\displaystyle{ 2n \le m}\)

Konstrukcja grafu \(\displaystyle{ K_{n,n}}\) :
Z \(\displaystyle{ K_m}\) wybierasz \(\displaystyle{ n}\) wierzchołków i zaznaczasz je jednym kolorem (np: na niebiesko), z pozostałych wierzchołków wybierasz kolejne \(\displaystyle{ n}\) wierzchołków i zaznaczasz je innym kolorem (np: na czerwono). Jeszcze innym kolorem (np: zielonym) poprawiasz wszystkie krawędzie łączące wierzchołki o różnych kolorach. Uzyskany, kolorowy graf jest pełnym grafem dwudzielnym \(\displaystyle{ K_{n,n}}\) .
lola456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 16 lis 2019, o 21:50
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Dla jakich wartości pełny graf jest podgrafem

Post autor: lola456 »

Nie pomyślałam, żeby pokolorować wierzchołki, tylko się męczyłam "na około".
Czasem najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze.
Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ