Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie w jaki sposób obliczać wyrażenia takie jak te:
\(\displaystyle{ {101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}}\)
Obliczyć wartość wyrażenia
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Obliczyć wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ {101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}=
\frac{1}{2} \left({101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}+{101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50} \right) =\\= \frac{1}{2} \left({101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}+{101\choose 101}+ {101\choose 100}+...+{101\choose 51} \right)= \frac{1}{2}\left( 1+1\right)^{101}
}\)
\frac{1}{2} \left({101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}+{101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50} \right) =\\= \frac{1}{2} \left({101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}+{101\choose 101}+ {101\choose 100}+...+{101\choose 51} \right)= \frac{1}{2}\left( 1+1\right)^{101}
}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 23 paź 2019, o 13:51
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 8 razy
Re: Obliczyć wartość wyrażenia
Dziękuje mam tylko pytanie dlaczego \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\)?kerajs pisze: ↑23 lis 2019, o 20:19 \(\displaystyle{ {101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}=
\frac{1}{2} \left({101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}+{101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50} \right) =\\= \frac{1}{2} \left({101\choose 0}+ {101\choose 1}+...+{101\choose 50}+{101\choose 101}+ {101\choose 100}+...+{101\choose 51} \right)= \frac{1}{2}\left( 1+1\right)^{101}
}\)
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy