Cześć!
Chciałbym się dowiedzieć czy dobrze rozwiązuje zadanie z gatunku tego umieszczonego w temacie, czyli szacowanie rzędu rozwiązania
równania rekurencyjnego. (Twierdzenie o rekursji uniwersalnej)
Mam np. takie zadanie:
\(\displaystyle{ T(n) = 7T\left( \frac{n}{7}\right) +7n+113}\)
które rozwiązuje następująco:
\(\displaystyle{ T(n) = 7T\left( \frac{n}{7}\right)+7n+113\\
a=7, b=7, c=7n+113\\
x=\log _{7}7 =1\\
n ^{x} = n ^{1} = n\\
n = θ(7n+113)}\)
Mogłby ktoś potwierdzić ze jest ok, lub poprawić i wytłumaczyć? Dzięki!
szacowanie rzędu rozwiązania równania rekurencyjnego
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 paź 2019, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
szacowanie rzędu rozwiązania równania rekurencyjnego
Ostatnio zmieniony 20 lis 2019, o 08:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.