Na ile sposobów można przemieścić się w prostokątnym układzie współrzędnych z punktu \(\displaystyle{ (0,0)}\) do punktu \(\displaystyle{ (20,20)}\), jeżeli w każdym kroku można przesunąć się o jedną jednostkę w prawo lub w górę? Ile takich dróg nie przechodzi przez żaden z punktów \(\displaystyle{ (3,3)}\), \(\displaystyle{ (3,17)}\), \(\displaystyle{ (17,3)}\) ani \(\displaystyle{ (17,17)}\)?
Jest to zadanie z zasady włączania i wyłączania. Niestety nie mam na nie pomysłu. Proszę o wskazówkę.
Na ile sposobów można się przemieścić z p. A do p. B
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Na ile sposobów można się przemieścić z p. A do p. B
Ogólnie: musisz wykonać 40 ruchów, 20 w prawo i 20 do góry, w dowolnej kolejności. Zatem: \(\displaystyle{ P_{40}(20,20)= \frac{40!}{20!\cdot 20!} }\)
Ilości dróg, liczone analogicznie, przez podane punkty uruchamiają regułę w/w
Pozdrawiam
[edited] poprawka lewo na prawo ;(
Ilości dróg, liczone analogicznie, przez podane punkty uruchamiają regułę w/w
Pozdrawiam
[edited] poprawka lewo na prawo ;(
Ostatnio zmieniony 19 lis 2019, o 21:39 przez JHN, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 16 lis 2019, o 21:50
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Na ile sposobów można się przemieścić z p. A do p. B
Czyli współrzędne tych punktów nie mają znaczenia, jeżeli mam liczyć z reguły w/w ?JHN pisze: ↑19 lis 2019, o 21:36 Ogólnie: musisz wykonać 40 ruchów, 20 w prawo i 20 do góry, w dowolnej kolejności. Zatem: \(\displaystyle{ P_{40}(20,20)= \frac{40!}{20!\cdot 20!} }\)
Ilości dróg, liczone analogicznie, przez podane punkty uruchamiają regułę w/w
Pozdrawiam
[edited] poprawka lewo na prawo ;(
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Na ile sposobów można się przemieścić z p. A do p. B
Mają znaczenie.
Musisz policzyć ile dróg przechodzi przez:
- jeden
- dwa
- trzy
- cztery
z podanych punktów, i wiedząc to zastosować regułę włączeń i wyłączeń.
Przykłady:
Przez \(\displaystyle{ (3,3)}\)(podobnie jak przez \(\displaystyle{ (17,17)}\) ) przechodzi \(\displaystyle{ \frac{6!}{3!3!} \cdot \frac{34!}{17!17!}}\) dróg.
Przez punkty \(\displaystyle{ (3,3)}\), \(\displaystyle{ (3,17)}\) i \(\displaystyle{ (17,17)}\) przechodzi \(\displaystyle{ \frac{6!}{3!3!} \cdot \frac{6!}{3!3!}}\) dróg, a przez \(\displaystyle{ (3,3)}\), \(\displaystyle{ (3,17)}\) i \(\displaystyle{ (17,3)}\) ani jedna.
Musisz policzyć ile dróg przechodzi przez:
- jeden
- dwa
- trzy
- cztery
z podanych punktów, i wiedząc to zastosować regułę włączeń i wyłączeń.
Przykłady:
Przez \(\displaystyle{ (3,3)}\)(podobnie jak przez \(\displaystyle{ (17,17)}\) ) przechodzi \(\displaystyle{ \frac{6!}{3!3!} \cdot \frac{34!}{17!17!}}\) dróg.
Przez punkty \(\displaystyle{ (3,3)}\), \(\displaystyle{ (3,17)}\) i \(\displaystyle{ (17,17)}\) przechodzi \(\displaystyle{ \frac{6!}{3!3!} \cdot \frac{6!}{3!3!}}\) dróg, a przez \(\displaystyle{ (3,3)}\), \(\displaystyle{ (3,17)}\) i \(\displaystyle{ (17,3)}\) ani jedna.