Znaleźć wzór jawny

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
lusia21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 lis 2019, o 22:40
Płeć: Kobieta
wiek: 21

Znaleźć wzór jawny

Post autor: lusia21 »

Hej,

Jestem tu nowa i zwracam się do Was z takim zadaniem:

Pewien samochód kosztował 10 tys. euro. Klient kupił go w ramach sprzedaży ratalnej. Co miesiąc do sumy do spłacenia doliczane jest 10% rzeczywistych odsetek, a klient spłaca ratę w wysokości 0.5 tys euro. Znajdź wzór jawny na kn sumę pozostającą do spłacenia po n miesiącach.

Dziękuję bardzo za pomoc!

Dodano po 11 godzinach 8 minutach 12 sekundach:
Doszłam do takiego momentu i nie mam pojęcia jak to dalej policzyć... Też nie wiem czy dobrze myślę.

\(\displaystyle{ p _{0}=10 }\)
\(\displaystyle{ p _{n}=1,1 p_{n-1} - 0,5}\)

\(\displaystyle{ G(x) = 10 + \sum_{ \infty }^{n=1}(1,1 p_{n-1}-0,5)x^{n}}\)
\(\displaystyle{ G(x) = 10 + 1,1x \sum_{ \infty }^{n=1}p _{n-1} x^{n-1}-0,5 \sum_{ \infty }^{n=1}x^{n} }\)

Tu już utknęłam. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ