Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
W pierwszy roku zysk ze sprzedaży samochodów (komis) wyniósł 1 tys dolarów.
W każdym następnym roku zysk zwiększał się o 60% w stosunku do poprzedniego roku oraz dodatkowo 0,4 tys dolarów jako bonus.
Znajdź wzór jawny na \(\displaystyle{ z_{n} }\) zysk w n roku od rozpoczęcia działania firmy.
Dodano po 14 minutach 11 sekundach:
W pierwszym roku kupiłem 1 pianino, w drugim roku kupiłem 4. Każdego następnego roku liczba kupionych pianin stanowiła różnicę pomiędzy pomnożoną przez 5 liczbą pianin z poprzedniego roku i pomnożoną przez 4 liczbą pianin dwa lata wcześniej. Znajdź wzór jawny na \(\displaystyle{ l_{n} }\)- liczbę pianin kupionych n-tego roku
Znajdź wzór jawny
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 6 lis 2019, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 7 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Znajdź wzór jawny
\(\displaystyle{ z_1=z=1\\\
z_2=1,6z+0,4\\
z_3=1,6^2z+0,4(1+1,6)\\
z_4=1,6^23+0,4(1+1,6+1,6^2)\\
....\\
z_n=1,6^{n-1}z+0,4(1+1,6+...+1,6^{n-2})\\
\\
z_n=1,6^{n-1}+0,4 \cdot \frac{1,6^{n-1}-1}{1,6-1} }\)
Dodano po 4 minutach 35 sekundach:
\(\displaystyle{ l_n=5l_{n-1}-4l_{n-1}\\
r^2-5r+4=0\\
r=1 \vee r=4\\
l_n=A1^n+B4^n\\
\begin{cases} 1=A+4B \\ 4=A+18B \end{cases} }\)
z_2=1,6z+0,4\\
z_3=1,6^2z+0,4(1+1,6)\\
z_4=1,6^23+0,4(1+1,6+1,6^2)\\
....\\
z_n=1,6^{n-1}z+0,4(1+1,6+...+1,6^{n-2})\\
\\
z_n=1,6^{n-1}+0,4 \cdot \frac{1,6^{n-1}-1}{1,6-1} }\)
Dodano po 4 minutach 35 sekundach:
\(\displaystyle{ l_n=5l_{n-1}-4l_{n-1}\\
r^2-5r+4=0\\
r=1 \vee r=4\\
l_n=A1^n+B4^n\\
\begin{cases} 1=A+4B \\ 4=A+18B \end{cases} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 6 lis 2019, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 7 razy
Re: Znajdź wzór jawny
Witam,kerajs pisze: ↑6 lis 2019, o 17:03 \(\displaystyle{ z_1=z=1\\\
z_2=1,6z+0,4\\
z_3=1,6^2z+0,4(1+1,6)\\
z_4=1,6^23+0,4(1+1,6+1,6^2)\\
....\\
z_n=1,6^{n-1}z+0,4(1+1,6+...+1,6^{n-2})\\
\\
z_n=1,6^{n-1}+0,4 \cdot \frac{1,6^{n-1}-1}{1,6-1} }\)
Dodano po 4 minutach 35 sekundach:
\(\displaystyle{ l_n=5l_{n-1}-4l_{n-1}\\
r^2-5r+4=0\\
r=1 \vee r=4\\
l_n=A1^n+B4^n\\
\begin{cases} 1=A+4B \\ 4=A+18B \end{cases} }\)
bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jednak pytanie. Czy w drugim rozwiązaniu nie powinno być
\(\displaystyle{ l_n=5l_{n-1}-4l_{n-2}\\ }\)
?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Znajdź wzór jawny
Masz rację, w pośpiechu popełniłem kilka literówek. Sorry.
Wersja poprawiona:
\(\displaystyle{ l_n=5l_{n-1}-4l_{n-2}\\
r^2-5r+4=0\\
r=1 \vee r=4\\
l_n=A1^n+B4^n\\
\begin{cases} 1=A+4B \\ 4=A+16B \end{cases} \\
A=0 \wedge B= \frac{1}{4} \\
\\
l_n=4^{n-1}
}\)
PS
Wynik w pierwszym zadaniu można jeszcze uprościć.
Wersja poprawiona:
\(\displaystyle{ l_n=5l_{n-1}-4l_{n-2}\\
r^2-5r+4=0\\
r=1 \vee r=4\\
l_n=A1^n+B4^n\\
\begin{cases} 1=A+4B \\ 4=A+16B \end{cases} \\
A=0 \wedge B= \frac{1}{4} \\
\\
l_n=4^{n-1}
}\)
PS
Wynik w pierwszym zadaniu można jeszcze uprościć.