Cześć,
wiem że dla skończonego podzbioru liczb naturalnych \(\displaystyle{ S}\) funkcja Sprague-Grundy'ego gry substraction na zbiorze \(\displaystyle{ S }\) jest okresowa od pewnego momentu tzn. \(\displaystyle{ \exists_{N} \forall_{n>N} g(n)=g(n+p)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ p}\). Teraz muszę jakoś oszacować \(\displaystyle{ p}\) z góry w zależności od zbioru \(\displaystyle{ S}\) i nic mi nie wychodzi. Strzelam że to oszacowanie może wyglądać jakoś tak: \(\displaystyle{ p \le \left| S \right| \cdot \max(S)}\) ale nie wiem jak się nawet do tego zabrać. Jakieś pomysły?
Gry substraction - oszacowanie okresu
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 28 razy
Gry substraction - oszacowanie okresu
Ostatnio zmieniony 5 lis 2019, o 01:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.