Cześć! Byłabym wdzięczna za pomoc przy dowodzie tego twierdzenia:
Niech B będzie zbalansowanym grafem dwudzielnym rzędu \(\displaystyle{ 2n}\).
\(\displaystyle{ B=(X \cup Y,E)}\), \(\displaystyle{ V=X \cup Y, |X|=|Y|, \\
X=\left\{ x_1,...,x_n\right\}, \\
Y=\left\{ y_1,...,y_n\right\} . }\)
Niech \(\displaystyle{ D_i=\left\{ x_jy_k: i \equiv j-k\pmod n \right\} }\) .
Wtedy \(\displaystyle{ D_s \cup D_t}\) tworzą cykl Hamiltona w \(\displaystyle{ B}\) jeżeli \(\displaystyle{ gcd(|t-s|,n)=1}\), gdzie \(\displaystyle{ s,t \in [0,n-1]}\).
Dowód twierdzenia - cykl Hamiltona
Dowód twierdzenia - cykl Hamiltona
Ostatnio zmieniony 29 paź 2019, o 19:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Dowód twierdzenia - cykl Hamiltona
Pokaże Ci to w ten sposób, tak w skrócie , że jeśli masz wierzchołki z np lewej sekcji:
\(\displaystyle{ x_{1}, x_{1(t-s)+1},x_{2(t-s)+1},x_{3(t-s)+1},...}\)
To zauważ, że dzięki temu, że:
\(\displaystyle{ (|t-s|,n)=1}\)
to ta sekwencja wygeneruje Ci wszystkie wierzchołki tworząc cykl Hamiltona, właśnie ze względu na względną pierwszość...
Porysuj sobie dla.:\(\displaystyle{ n=3,4,5...}\)
To dojdziesz do podobnych spostrzeżeń...
\(\displaystyle{ x_{1}, x_{1(t-s)+1},x_{2(t-s)+1},x_{3(t-s)+1},...}\)
To zauważ, że dzięki temu, że:
\(\displaystyle{ (|t-s|,n)=1}\)
to ta sekwencja wygeneruje Ci wszystkie wierzchołki tworząc cykl Hamiltona, właśnie ze względu na względną pierwszość...
Porysuj sobie dla.:\(\displaystyle{ n=3,4,5...}\)
To dojdziesz do podobnych spostrzeżeń...