Dowód na liczbach Bella

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
K4M1L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 10 cze 2019, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Dowód na liczbach Bella

Post autor: K4M1L »

Suma \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} S\left( n,k\right) }\) jest oznaczana \(\displaystyle{ B_{n} }\) i nazywana n-tą liczbą Bella. Pokazać że:
\(\displaystyle{ B_{n+1} = \sum_{i=0}^{n} {n \choose i} B_{i} }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dowód na liczbach Bella

Post autor: a4karo »

I znów pytanie o własne pomysły. Na tym forum pomagamy, a zadanie rozwiązuje się na korepetycjach za pieniądze
ODPOWIEDZ