Układ Walsha

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Układ Walsha

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dla dowolnego podzbioru \(\displaystyle{ A}\) zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, …, n \}}\) określona jest funkcja \(\displaystyle{ w_A : \{ -1, 1 \}^n \mapsto R}\) że \(\displaystyle{ w_A(x_1,…,x_n)= \prod_{j \in A} x_j}\).
Udowodnić, że dla dowolnej funkcji \(\displaystyle{ f: \{ -1, 1 \}^n \mapsto R}\) istnieją liczby \(\displaystyle{ a_A}\) takie, iż \(\displaystyle{ f = \sum_{A \subset \{1,…,n \}} a_Aw_A}\)

Niech także dla takich \(\displaystyle{ f}\) określone jest \(\displaystyle{ L f(x_1,…,x_n) = \frac{1}{n} (f(-x_1,…,x_n) + f(x_1, -x_2,…,x_n) +…+ f(x_1,…,-x_n))}\).
Udowodnić, że \(\displaystyle{ Lw_A =(1- \frac{2}{n}m(A)) w_A}\)

Uwagi: \(\displaystyle{ m(A)}\) to liczność zbioru \(\displaystyle{ A}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Układ Walsha

Post autor: Dasio11 »

Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ