Przeszkolaki które pomyliły czapki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Przeszkolaki które pomyliły czapki

Post autor: matematykipatyk »

Grupa \(\displaystyle{ n}\) przedszkolaków zostawiła rano swoje czapki w szatni. Ze względu na zamieszanie po południu każde z nich wróciło do domu w nie swojej czapce. Na ile sposobów jest to możliwe, jeśli:
a) \(\displaystyle{ n = 3}\)
b) \(\displaystyle{ n = 4}\)
c) \(\displaystyle{ n = 5}\) ?
Jeżeli wypisuję te sposoby to np. dla a) wychodzą mi takie dwa.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Przeszkolaki które pomyliły czapki

Post autor: Premislav »

To są nieporządki zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego (czyli permutacje bez punktów stałych).

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nieporz%C4%85dek#Zliczanie_nieporz%C4%85dk%C3%B3w




Dla a) wyszło Ci dobrze.
ODPOWIEDZ