Kwadraty łacińskie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
El3na
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 kwie 2019, o 15:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Kwadraty łacińskie

Post autor: El3na »

Na ile sposobów można poniższe prostokąty łacińskie uzupełnić do kwadratów
łacińskich? \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\2&1&4&3\end{array}\right]}\)

Ze wzoru \(\displaystyle{ (n-m)!}\) tutaj można to zrobić na 2 sposoby np. :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\2&1&4&3\\4&3&2&1\\3&4&1&2\end{array}\right]}\) w taki sposób należy zrobić to zadanie?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Kwadraty łacińskie

Post autor: kerajs »

El3na pisze:Ze wzoru \(\displaystyle{ (n-m)!}\) tutaj można to zrobić na 2 sposoby
Czym jest \(\displaystyle{ m}\) ?
Czym jest \(\displaystyle{ n}\) ?

Ja tu widzę cztery możliwości:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\2&1&4&3\\4&3&2&1\\3&4&1&2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\2&1&4&3\\3&4&2&1\\4&3&1&2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\2&1&4&3\\4&3&1&2\\3&4&2&1\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\2&1&4&3\\3&4&1&2\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ