Wykaż, że każdy wielościan wypukły ma ścianę trójkątną lub naroże trójścienne(wierzchołek, w którym schodzą się dokładnie trzy ściany).
Jak to zrobić?
Wykaż, że każdy wielościan
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Wykaż, że każdy wielościan
Niestety dalej nie wiem. Zakładamy, że istnieje wielościan, który nie ma ściany trójkątnej i nie ma naroża trójściennego czyli, że istnieje wielościan, którego wszystkie ściany są co najmniej czworokątne i nie ma naroża trójściennego, ale co dalej?
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wykaż, że każdy wielościan
Skoro nie ma ściany trójkątnej, to każda ściana ma przynajmniej cztery krawędzie, czyli \(\displaystyle{ k\ge \frac{4s}{2}=2s}\) (dzielimy przez dwa, bo każda krawędź jest liczona podwójnie - łączy dwie ściany).
Skoro nie ma naroża trójściennego, to z każdego wierzchołka wychodzą przynajmniej cztery krawędzie, czyli \(\displaystyle{ k\ge \frac{4w}{2}=2w}\) (dzielimy przez dwa, bo każda krawędź jest liczona podwójnie - ma dwa końce).
Teraz połącz to ze wzorem Eulera.
JK
Skoro nie ma naroża trójściennego, to z każdego wierzchołka wychodzą przynajmniej cztery krawędzie, czyli \(\displaystyle{ k\ge \frac{4w}{2}=2w}\) (dzielimy przez dwa, bo każda krawędź jest liczona podwójnie - ma dwa końce).
Teraz połącz to ze wzorem Eulera.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Wykaż, że każdy wielościan
Tak, to już chyba umiem dokończyć. Wzór Eulera:
\(\displaystyle{ w-k+s=2}\), a mamy:
\(\displaystyle{ k \ge 2s}\)
\(\displaystyle{ k \ge 2w}\), dodając stronami:
\(\displaystyle{ 2k \ge 2s+2w}\) czyli:
\(\displaystyle{ k \ge s+w}\) i dalej:
\(\displaystyle{ w+s-k \le 0}\)
Sprzeczność ze wzorem Eulera. Dobrze?
\(\displaystyle{ w-k+s=2}\), a mamy:
\(\displaystyle{ k \ge 2s}\)
\(\displaystyle{ k \ge 2w}\), dodając stronami:
\(\displaystyle{ 2k \ge 2s+2w}\) czyli:
\(\displaystyle{ k \ge s+w}\) i dalej:
\(\displaystyle{ w+s-k \le 0}\)
Sprzeczność ze wzorem Eulera. Dobrze?
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy