Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Cześć,
mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
proszę rozwiązać równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej:
\(\displaystyle{ a_{n}- 2 \cdot a_{n-1}+ a_{n-2}=0}\)
mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
proszę rozwiązać równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej:
\(\displaystyle{ a_{n}- 2 \cdot a_{n-1}+ a_{n-2}=0}\)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2019, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Trzeba ułożyć równanie charakterystyczne
\(\displaystyle{ r^2-2r+1=0}\)
rozwiązać je. Co daje \(\displaystyle{ r=1}\) jako podwójny pierwiastek zatem
\(\displaystyle{ a_n=C_1n+C_2}\)
Gdzie stałe można wyznaczyć jak się zna warunki początkowe.
\(\displaystyle{ r^2-2r+1=0}\)
rozwiązać je. Co daje \(\displaystyle{ r=1}\) jako podwójny pierwiastek zatem
\(\displaystyle{ a_n=C_1n+C_2}\)
Gdzie stałe można wyznaczyć jak się zna warunki początkowe.
Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Janusz Tracz, co to są te warunki początkowe?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Wartości ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) dla jakichś \(\displaystyle{ n}\) najczęściej \(\displaystyle{ 0}\) potem \(\displaystyle{ 1}\) itd. o ile potrzeba więcej. Tu do określenia jednoznacznie postaci \(\displaystyle{ a_n}\) konieczne było by podanie dwóch jego wartość bo bez tego można jedynie powiedzieć, że jego postać to jakoś funkcja liniowa określona na \(\displaystyle{ \NN}\) ale jaka konkretnie to nie wiadomo.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2019, o 19:27 przez Janusz Tracz, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Janusz Tracz, jak mogę to z tego policzyć, bo nie mam ich podanych?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2019, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Z tego już nic nie policzyć po prostu ciąg \(\displaystyle{ a_n=C_1n+C_2}\) gdzie \(\displaystyle{ C_1,C_2}\) to jakieś stałe ile one wynoszą, nie wiadomo i nikt się nie dowie do póki ktoś nie określi warunków początkowych. Bez nich to już jest koniec zadania.jak mogę to z tego policzyć
Być może interpretacja fizyczna Ci pomoże to zrozumieć. Powiedzmy, że ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) określa liczebność populacji nornic u mnie na ogródku w zależności od roku. Powiedzmy, że policzyłem iż w roku zerowym było \(\displaystyle{ 100}\) nornic czyli \(\displaystyle{ a_{0}=100}\) a rok późnij już \(\displaystyle{ 200}\) czyli \(\displaystyle{ a_{1}=200}\) ile nornic będzie za rok czyli \(\displaystyle{ a_2}\)?
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Janusz Tracz, czyli jak nie ma warunkow poczatkowych to nie da sie tego rozwiazac, to jaki sens ma tego typu zadanie?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Co rozumiesz przez rozwiązać? No rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ a_n=C_1n+C_2}\) koniec kropkaczyli jak nie ma warunków początkowych to nie da sie tego rozwiązać
Sens jest taki, że poznajesz ogólne metody rozwiązywania rekurencji. A w świecie fizycznym (patrz przykład) zwykle są podane jeszcze dodatkowe warunki które pozwalają uściślić rozwiązanie tylko, że to rozwiązanie musisz mieć bo bez niego nie będziesz miał czego uściślać.to jaki sens ma tego typu zadanie?
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Janusz Tracz, no dobra, czyli rozw do tego mojego przykladu to:
\(\displaystyle{ a_{n}= 2 \cdot a_{n-1}-a_{n-2}}\)?
Okej rozumiem, a mozesz do tego przykaldu jakies punkty poczatkowe podac ja bym to wtedy zrobił dla treningu, chyba ze to dowolne mogą byc.
\(\displaystyle{ a_{n}= 2 \cdot a_{n-1}-a_{n-2}}\)?
Okej rozumiem, a mozesz do tego przykaldu jakies punkty poczatkowe podac ja bym to wtedy zrobił dla treningu, chyba ze to dowolne mogą byc.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Nie. Przecież to tylko przepisanie treści. Przeczytaj notatki z wykładu i przejrzyJanusz Tracz, no dobra, czyli rozw do tego mojego przykladu to:
\(\displaystyle{ a_{n}= 2 \cdot a_{n-1}-a_{n-2}}\)?
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_rekurencyjne
Już to zrobiłem, tylko nie odpowiedziałeś. Pytałem o ilość nornic za rok.a mozesz do tego przykaldu jakies punkty poczatkowe podac ja bym to wtedy zrobił dla treningu
Rozwiąż to zadanie.Być może interpretacja fizyczna Ci pomoże to zrozumieć. Powiedzmy, że ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) określa liczebność populacji nornic u mnie na ogródku w zależności od roku. Powiedzmy, że policzyłem iż w roku zerowym było \(\displaystyle{ 100}\) nornic czyli \(\displaystyle{ a_{0}=100}\) a rok późnij już \(\displaystyle{ 200}\) czyli \(\displaystyle{ a_{1}=200}\) ile nornic będzie za rok czyli \(\displaystyle{ a_2}\)?
No oczywiści, że mogą być dowolne dlatego pojawia się ta nieoznaczoność w postaci \(\displaystyle{ C_1,C_2}\) właśnie dlatego, że \(\displaystyle{ a_0}\) oraz \(\displaystyle{ a_1}\) są dowolne.chyba ze to dowolne mogą byc.
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Janusz Tracz, To jest dobrze rozwiazanie do mojego przykladu? \(\displaystyle{ r^{2} - 2r - 1=0}\)
co do nornic: \(\displaystyle{ a_{2} = 400 - 100=300}\)
co do nornic: \(\displaystyle{ a_{2} = 400 - 100=300}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
To jest równanie charakterystyczne rekurencji jaką masz daną w treści, gdy ktoś pyta o równanie charakterystyczne to jest to rozwiązanie. Gdy ktoś pyta o jego rozwiązanie to trzeba policzyć \(\displaystyle{ r}\) jawnie (wychodzi \(\displaystyle{ 1}\)). A gdy ktoś pyta dalej co z tego wynika i jaka jest postać rekurencji to odpowiedzią jest \(\displaystyle{ a_n=C_1n+C_2}\). A gdy ktoś (tak jak ja) zada warunki porządkowe to trzeba jeszcze policzyć ile konkretnie wynoszą \(\displaystyle{ C_1,C_2}\).To jest dobrze rozwiązanie do mojego przykładu? \(\displaystyle{ r^{2} - 2r - 1=0}\)
Odpowiedź dobra tylko skąd to wytrzaskałeś. Bo napisałeś tylko matematyczne znaczki bez słowa komentarza co z czego wynika. Poprawnie było by tak: Skoro \(\displaystyle{ a_n=C_1n+C_2}\) a \(\displaystyle{ a_0=100}\) to \(\displaystyle{ C_2=100}\) a dalej skoro \(\displaystyle{ a_1=200}\) to \(\displaystyle{ C_1+100=200}\) zatem \(\displaystyle{ C_1=100}\) czyli ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) przy takich warunkach początkowych to \(\displaystyle{ a_n=100n+100}\). Czyli \(\displaystyle{ a_2=100 \cdot 2+100=300}\).co do nornic: \(\displaystyle{ a_{2} = 400 - 100=300}\)
Re: Równanie charakterystyczne dla zależności rekurencyjnej
Janusz Tracz, oki, a masz moze jakies przyklady gdzie trzeba poloiczyc \(\displaystyle{ r}\) i to z tymi warunkami początkowymi?
co do zadania z nornic po prostu podstawiłem wartosci za \(\displaystyle{ a_0}\) i \(\displaystyle{ a_1}\) i zrobiłem
co do zadania z nornic po prostu podstawiłem wartosci za \(\displaystyle{ a_0}\) i \(\displaystyle{ a_1}\) i zrobiłem
Ostatnio zmieniony 23 cze 2019, o 22:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .