Cześć. Potrzebuję pomocy z zadaniem:
Ile jest słów w których przestawiając litery słowa EGZAMIN tak by litery samogłoskowe(A E I) nie stoją obok siebie ( czyli pomiędzy każdą samogłoską musi stać przynajmniej jedna spółgłoska).
Z góry dziękuje za pomoc
Ile jest słów przestawiając litery w odpowiednie łańcuchy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 cze 2019, o 15:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Studentka
- Podziękował: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Ile jest słów przestawiając litery w odpowiednie łańcuch
Pozostałe litery \(\displaystyle{ G,Z,M,N}\) ustawiam w ciąg na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów. Z trzech miejsc miedzy literami oraz miejsca przed i za ciągiem wybieram trzy dla samogłosek na \(\displaystyle{ {5 \choose 3}}\) sposobów. Dodatkowo samogłoski permutuja na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów, Stąd:
\(\displaystyle{ il=4! \cdot {5 \choose 3} \cdot 3!}\)
\(\displaystyle{ il=4! \cdot {5 \choose 3} \cdot 3!}\)