Witam, totalnie nie wiem jak zająć się takim zadaniem:
Niech \(\displaystyle{ X=\left\{51,52,53,...,100\right\}}\) i niech A będzie dowolnym 15- elementowym podzbiorem zbioru X. Udowodnij, że w rodzinie wszystkich dwuelementowych podzbiorów zbioru A istnieją dwa podzbiory mające identyczny moduł różnicy elementów.
Proszę o pomoc
Podzbiory mające identyczne moduły różnicy elementów
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Podzbiory mające identyczne moduły różnicy elementów
Wskazówki.
1. Ile jest różnych dwuelementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ 50}\)-elementowego?
2. Ile jest możliwych różnic i ich modułów?
1. Ile jest różnych dwuelementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ 50}\)-elementowego?
2. Ile jest możliwych różnic i ich modułów?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Podzbiory mające identyczne moduły różnicy elementów
1) \(\displaystyle{ {50 \choose 2}}\)
2) Różnic jest 100? Modułów 50?
2) Różnic jest 100? Modułów 50?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Podzbiory mające identyczne moduły różnicy elementów
Dałbym inne wskazówki:
1. Ile jest różnych dwuelementowych podzbiorów zbioru 15-elementowego?
2. Ile jest możliwych modułów różnic między dwoma elementami zbioru X?
Ps
Intryguje mnie czy zadanie jest dobrze przepisane skoro można wykazać mocniejszą tezę:
istnieją dwa dwuelementowe podzbiory A o pustej części wspólnej, posiadające identyczny moduł różnicy elementów.
PS
@ szw1710
Kiedyś natknąłem się na forum statystyczne którego Pan był moderatorem (a miodzio aktywnym użytkownikiem). Niedawno próbowałem, niestety bezskutecznie, je znaleźć. Mógłbym dostać namiary na nie?
1. Ile jest różnych dwuelementowych podzbiorów zbioru 15-elementowego?
2. Ile jest możliwych modułów różnic między dwoma elementami zbioru X?
Ps
Intryguje mnie czy zadanie jest dobrze przepisane skoro można wykazać mocniejszą tezę:
istnieją dwa dwuelementowe podzbiory A o pustej części wspólnej, posiadające identyczny moduł różnicy elementów.
PS
@ szw1710
Kiedyś natknąłem się na forum statystyczne którego Pan był moderatorem (a miodzio aktywnym użytkownikiem). Niedawno próbowałem, niestety bezskutecznie, je znaleźć. Mógłbym dostać namiary na nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Podzbiory mające identyczne moduły różnicy elementów
1) \(\displaystyle{ {15 \choose 2}}\)
2) No modułów różnicy jest 50?-- 18 cze 2019, o 14:47 --No to skoro podzbiorów jest 102, a modułów roznicy 50 to na mocy zasady szufladkowej dirichleta musza istniec takie podzbiory ktore maja identyczny modul roznicy?
2) No modułów różnicy jest 50?-- 18 cze 2019, o 14:47 --No to skoro podzbiorów jest 102, a modułów roznicy 50 to na mocy zasady szufladkowej dirichleta musza istniec takie podzbiory ktore maja identyczny modul roznicy?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Podzbiory mające identyczne moduły różnicy elementów
Tak. Skoro dwuelementowych podzbiorów zbioru 15 elementowego jest o tyle więcej niż możliwych modułów różnic, to na pewno istnieją takie dwa (a nawet trzy!) które mają taki sam moduł różnicy elementów.malymisio888 pisze: No to skoro podzbiorów jest 102, a modułów roznicy 50 to na mocy zasady szufladkowej dirichleta musza istniec takie podzbiory ktore maja identyczny modul roznicy?
PS
Moim zdaniem \(\displaystyle{ {15 \choose 2}=105}\) , a modułów różnic jest 49.
PPS
To, że istnieją co najmniej trzy dwuelementowe podzbiory o tym samym module różnicy sprawia, że zawsze w zbiorze A istnieją jednocześnie dwie rozłączne pary o tej samej bezwzględnej różnicy.
Bo nawet jeśli \(\displaystyle{ a-b=b-c=c-d}\) to wtedy parami będą (a,b) i (c,d) .
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy