Biuro podróży ma 10 różnych wycieczek dla 5 par osób. Na ile sposobów może to zrobić tak, by
a) Każda para pojechała na taka samą liczbę wycieczek?
b) każda para pojechała na przynajmniej jedną wycieczkę?
Jakies wskazówki bo totalnie nie wiem jak się do tego zabrać?
Liczba sposobów rozdysponowania wycieczek
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 23 kwie 2017, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclove
- Podziękował: 8 razy
Re: Liczba sposobów rozdysponowania wycieczek
Nie wiem czy to ma sens ale ja bym tak to widział:
a) to tu mamy 2 przypadki albo \(\displaystyle{ 5}\) par jedzie na jedną wycieczkę albo na dwie
jedna wycieczka \(\displaystyle{ {10 \choose 5}}\)
dwie wycieczki \(\displaystyle{ {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5}}\)
Czyli łacznie \(\displaystyle{ {10 \choose 5}+ {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5}}\)
a) to tu mamy 2 przypadki albo \(\displaystyle{ 5}\) par jedzie na jedną wycieczkę albo na dwie
jedna wycieczka \(\displaystyle{ {10 \choose 5}}\)
dwie wycieczki \(\displaystyle{ {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5}}\)
Czyli łacznie \(\displaystyle{ {10 \choose 5}+ {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5}}\)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2019, o 10:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Liczba sposobów rozdysponowania wycieczek
Czyli zakładasz, że tylko jedna para może pojechać na daną wycieczkę. To ciut ułatwia zadanie, jednak moim zdaniem pary należy traktować jako rozróżnialne co daje inne wyniki:
a)
pary jadą na jedną wycieczkę:
\(\displaystyle{ il_1=\frac{10!}{5!}}\)
pary jadą na dwie wycieczkę:
\(\displaystyle{ il_2= {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 2} {4 \choose 2}}\)
b) każda para wykupiła przynajmniej jedną wycieczkę i:
razem wykupiły 5 wycieczek:
\(\displaystyle{ il_5= {10 \choose 1} {9 \choose 1} {8 \choose 1} {7 \choose 1} {6 \choose 1}=\frac{10!}{5!}}\)
razem wykupiły 6 wycieczek:
\(\displaystyle{ il_6= \blue {5 \choose 1} \black {10 \choose 2} {8 \choose 1} {7 \choose 1} {6 \choose 1} {5 \choose 1}}\)
razem wykupiły 7 wycieczek:
\(\displaystyle{ il_7= \blue {5 \choose 1} \black {10 \choose 3} {7 \choose 1} {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1}+ \blue {5 \choose 2} \black {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1}}\)
razem wykupiły 8 wycieczek:
\(\displaystyle{ il_7= \blue {5 \choose 1} \black {10 \choose 4} {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1}+ \blue {5 \choose 1} {4 \choose 1} \black {10 \choose 3} {7 \choose 2} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} + \blue {5 \choose 2} \black {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 2} {4 \choose 1} {3 \choose 1}}\)
razem wykupiły 9 wycieczek:
Samodzielnie (suma ma 5 składników)
razem wykupiły 10 wycieczek:
Samodzielnie (tu suma ma 7 składników)
Na niebiesko zaznaczone są wybory par które wykupiły większą ilość wycieczek
a)
pary jadą na jedną wycieczkę:
\(\displaystyle{ il_1=\frac{10!}{5!}}\)
pary jadą na dwie wycieczkę:
\(\displaystyle{ il_2= {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 2} {4 \choose 2}}\)
b) każda para wykupiła przynajmniej jedną wycieczkę i:
razem wykupiły 5 wycieczek:
\(\displaystyle{ il_5= {10 \choose 1} {9 \choose 1} {8 \choose 1} {7 \choose 1} {6 \choose 1}=\frac{10!}{5!}}\)
razem wykupiły 6 wycieczek:
\(\displaystyle{ il_6= \blue {5 \choose 1} \black {10 \choose 2} {8 \choose 1} {7 \choose 1} {6 \choose 1} {5 \choose 1}}\)
razem wykupiły 7 wycieczek:
\(\displaystyle{ il_7= \blue {5 \choose 1} \black {10 \choose 3} {7 \choose 1} {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1}+ \blue {5 \choose 2} \black {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1}}\)
razem wykupiły 8 wycieczek:
\(\displaystyle{ il_7= \blue {5 \choose 1} \black {10 \choose 4} {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1}+ \blue {5 \choose 1} {4 \choose 1} \black {10 \choose 3} {7 \choose 2} {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} + \blue {5 \choose 2} \black {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 2} {4 \choose 1} {3 \choose 1}}\)
razem wykupiły 9 wycieczek:
Samodzielnie (suma ma 5 składników)
razem wykupiły 10 wycieczek:
Samodzielnie (tu suma ma 7 składników)
Na niebiesko zaznaczone są wybory par które wykupiły większą ilość wycieczek