Permutacja z powtórzeniami o określonej liczbie elementów?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mrpablo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 cze 2019, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Waw

Permutacja z powtórzeniami o określonej liczbie elementów?

Post autor: mrpablo »

Coś wydawałoby się banalnego, ale nie ogarniam:
Mamy zbiór \(\displaystyle{ \{A, A, B, B, B\}}\) i chcemy wliczyć liczbę różnych, 3-literowych napisów.
\(\displaystyle{ ABA, BAB, ABB, BAA, BBB, BBA}\) i \(\displaystyle{ AAB}\) daje \(\displaystyle{ 7}\) różnych. Jaki będzie wzór dla dużych zbiorów/większej różnorodności liter/dłuższego/krótszego napisu?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2019, o 13:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Permutacja z powtórzeniami o określonej liczbie elementów?

Post autor: janusz47 »

Powinno być

\(\displaystyle{ \frac{5!}{2!\cdot 3!} = 10.}\)
mrpablo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 cze 2019, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Waw

Permutacja z powtórzeniami o określonej liczbie elementów?

Post autor: mrpablo »

janusz47, to byłoby dla napisów 5-literowych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Permutacja z powtórzeniami o określonej liczbie elementó

Post autor: janusz47 »

Tak masz rację pięcioelementowych permutacji z powtórzeniami o powtarzających się elementach \(\displaystyle{ k_{1}= 3, \ \ k_{2}=2}\) jest

\(\displaystyle{ \frac{5!}{2!\cdot 3!} =10}\)
mrpablo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 cze 2019, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Waw

Re: Permutacja z powtórzeniami o określonej liczbie elementó

Post autor: mrpablo »

janusz47, czyli to nie będzie rozwiązanie, bo potrzebujemy trzyelementowych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Permutacja z powtórzeniami o określonej liczbie elementó

Post autor: janusz47 »

Tak.
mrpablo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 cze 2019, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Waw

Permutacja z powtórzeniami o określonej liczbie elementów?

Post autor: mrpablo »

A może wiecie pod jakim pojęciem czytać na ten temat, polskie/angielskie artykuły? Nie wierzę, że nikt wcześniej nie miał takiego problemu.
ODPOWIEDZ