Udowodnij, że dowolne drzewo

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Udowodnij, że dowolne drzewo

Post autor: max123321 »

Udowodnij, że dowolne drzewo o parzystej liczbie krawędzi ma co najmniej jeden wierzchołek parzystego stopnia.

Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Udowodnij, że dowolne drzewo

Post autor: MrCommando »

Weźmy dowolne drzewo \(\displaystyle{ T=(V,E)}\) o parzystej liczbie krawędzi. Wiemy, że zachodzi \(\displaystyle{ |E|=|V|-1}\) (ponieważ jest to drzewo). Skoro więc liczba krawędzi jest parzysta, to oznacza, że liczba wierzchołków jest nieparzysta. Przypuśćmy, że każdy wierzchołek ma nieparzysty stopień. Wówczas suma stopni w grafie \(\displaystyle{ T}\) jest liczbą nieparzystą, jako suma nieparzystej liczby liczb nieparzystych. Jest to oczywista sprzeczność z lematem o uściskach dłoni, który mówi, że \(\displaystyle{ \sum_{v\in V}\mbox{deg} v=2|E|}\). Zatem co najmniej jeden wierzcholek musi być stopnia parzystego.
ODPOWIEDZ