Rozwiąż rekurencję z użyciem wielomianu charakterystycznego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
max07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 gru 2018, o 23:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy

Rozwiąż rekurencję z użyciem wielomianu charakterystycznego

Post autor: max07 »

Równanie
\(\displaystyle{ a_n=7\cdot a_{n-1} -7\cdot a_{n-2}+175\cdot a_{n-3}+450\cdot a_{n-4}+(5+13\cdot n)\cdot9^n}\)
wyrazy początkowe
\(\displaystyle{ a_0=148, a_1=144, a_2=-55, a_3=-61}\)

Jeśli dobrze myślę to wynik będzie w postaci \(\displaystyle{ a^s_n+a^h_n}\)
Pierwszą część rozwiązałbym układając
\(\displaystyle{ x^4-7x^3+7x^2-175x-450=0}\)
z czego wychodzi \(\displaystyle{ x_1=-2,\ \ x_2=9,\ \ x_3=-5i,\ \ x_4=5i}\)
Dalej nie wiem co zrobić

Tak samo z \(\displaystyle{ (5+13\cdot n)\cdot9^n}\), jak można to rozwiązać?
ODPOWIEDZ