funkcja tworząca 1/n
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 7 sty 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
funkcja tworząca 1/n
Tak jak w temacie, jak obliczyć funkcję tworzącą ciągu \(\displaystyle{ a_n= \frac{1}{n}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
funkcja tworząca 1/n
\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{1}{n}, \ \ n \geq 1, \ \ a_{0}=0.}\)
\(\displaystyle{ g(x) = \sum_{i=1}^{\infty} a_{n}x^{n} = \frac{1}{1}x + \frac{1}{2}x^2 + \frac{1}{3}x^3 +...= x +\frac{x^{2}}{2}+ \frac{x^3}{3} +...= \sum_{i=1}^{n}\frac{x^{n}}{n}=\\ = \int( \sum_{i=1}^{n} x^{n} )dx = \int \frac{1}{1- x} dx = -\ln(1- x) = \ln \left(\frac{1}{1-x}\right).}\)
\(\displaystyle{ g(x) = \sum_{i=1}^{\infty} a_{n}x^{n} = \frac{1}{1}x + \frac{1}{2}x^2 + \frac{1}{3}x^3 +...= x +\frac{x^{2}}{2}+ \frac{x^3}{3} +...= \sum_{i=1}^{n}\frac{x^{n}}{n}=\\ = \int( \sum_{i=1}^{n} x^{n} )dx = \int \frac{1}{1- x} dx = -\ln(1- x) = \ln \left(\frac{1}{1-x}\right).}\)
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Re: funkcja tworząca 1/n
Zapis \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n \frac{x^n}{n}}\) większego sensu to akurat nie ma. Poza tym jak już całkujesz szereg potęgowy, to całka oznaczona powinna być, bo nieoznaczona to rodzina funkcji (swoją drogą stała gdzieś Ci się zapodziała). Poprawnie będzie wyglądać to tak:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{x^n}{n}=\sum_{n=1}^{\infty} \left(\int_{0}^{x} t^{n-1} \mbox{d}t\right)=\int_{0}^{x}\left(\sum_{n=1}^{\infty} t^{n-1}\right)\mbox{d}t=\int_{0}^{x}\frac{1}{1-t}\mbox{d}t=-\ln(1-x)}\), gdzie wszystko się dzieje dla \(\displaystyle{ |x|<1}\) i gdzie w drugim przejściu skorzystaliśmy z twierdzenia o całkowaniu szeregu potęgowego wyraz po wyrazie. Dla \(\displaystyle{ x=-1}\) ten szereg też jest zbieżny, co należałoby sprawdzić oddzielnie (ale nie jest to istotne, bo chodzi o wyznaczenie samej funkcji tworzącej).
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{x^n}{n}=\sum_{n=1}^{\infty} \left(\int_{0}^{x} t^{n-1} \mbox{d}t\right)=\int_{0}^{x}\left(\sum_{n=1}^{\infty} t^{n-1}\right)\mbox{d}t=\int_{0}^{x}\frac{1}{1-t}\mbox{d}t=-\ln(1-x)}\), gdzie wszystko się dzieje dla \(\displaystyle{ |x|<1}\) i gdzie w drugim przejściu skorzystaliśmy z twierdzenia o całkowaniu szeregu potęgowego wyraz po wyrazie. Dla \(\displaystyle{ x=-1}\) ten szereg też jest zbieżny, co należałoby sprawdzić oddzielnie (ale nie jest to istotne, bo chodzi o wyznaczenie samej funkcji tworzącej).
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Re: funkcja tworząca 1/n
I tak będzie bez sensu, bo żaden wskaźnik \(\displaystyle{ i}\) tu nigdzie nie występuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
funkcja tworząca 1/n
\(\displaystyle{ g(x) = \sum_{i=1}^{\infty} a_{i}x^{i} = \frac{1}{1}x + \frac{1}{2}x^2 + \frac{1}{3}x^3 +...= x +\frac{x^{2}}{2}+ \frac{x^3}{3} +...= \sum_{i=1}^{\infty}\frac{x^{i}}{i}=\\ = \int( \sum_{i=1}^{\infty} x^{i} )dx = \int \frac{1}{1- x} dx = -\ln(1- x) = \ln \left(\frac{1}{1-x}\right).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22221
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3756 razy
Re: funkcja tworząca 1/n
TO sugeruje, że \(\displaystyle{ \frac{x^i}{i}=\int x^i dx}\) a to trochę nieprawda.
A pomysł, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^\infty x^i=\frac{1}{1-x}}\) wybito mi z głowy w liceum
A pomysł, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^\infty x^i=\frac{1}{1-x}}\) wybito mi z głowy w liceum