W turnieju tenisa stołowego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

W turnieju tenisa stołowego

Post autor: max123321 »

W turnieju tenisa stołowego uczestniczyło \(\displaystyle{ 2n}\) zawodników. Każdy zawodnik rozegrał z każdym innym zawodnikiem co najwyżej jeden mecz. Po turnieju okazało się, że dokładnie \(\displaystyle{ n}\) zawodników rozegrało po dwa mecze, a pozostałych \(\displaystyle{ n}\) zawodników po trzy mecze. Wyznacz wszystkie liczby całkowite dodatnie \(\displaystyle{ n}\), dla których taka sytuacja jest możliwa.

Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

W turnieju tenisa stołowego

Post autor: MrCommando »

Problem można przetłumaczyć na język teorii grafów. Chcemy znaleźć takie \(\displaystyle{ n}\), żeby istniał graf o \(\displaystyle{ 2n}\) wierzchołkach, taki że połowa jego wierzchołków jest stopnia dwa, a druga stopnia trzy. Jak zsumujemy stopnie w grafie spełniającym takie warunki to dostaniemy \(\displaystyle{ 5n}\). Z lematu o uściskach dłoni wynika, że taka suma jest liczbą parzystą, co implikuje że \(\displaystyle{ n}\) musi być liczbą parzystą.

Istotnie dla parzystych \(\displaystyle{ n}\) można skonstruować taki graf. Na przykład dla \(\displaystyle{ n=2}\) rozważ graf \(\displaystyle{ G=(V,E)}\) taki, że \(\displaystyle{ V=\{1,2,3,4\}}\) i \(\displaystyle{ E=\{\{1,2\},\{1,3\},\{1,4\},\{2,3\},\{3,4\}\}}\). Dla większych \(\displaystyle{ n}\) konstrukcja analogiczna.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: W turnieju tenisa stołowego

Post autor: max123321 »

Ok, rozumiem, dzięki.
ODPOWIEDZ