Rozważmy następujące równanie rekurencyjne.
\(\displaystyle{ F (n) = \begin{cases} 2\quad dla \quad n =1\\ \frac{2 \cdot F(n -1) +5}{F(n -1) +2} \quad dla \quad n \ge 1\end{cases}}\)
Uzasadnij, że \(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } F(n)= \sqrt{5}}\).
Zadanie próbowałem zrobić na dwa sposoby. Oto pierwszy z nich:
Na początku chciałem określić monotoniczność tego ciągu za pomocą funkcji tworzącej.
\(\displaystyle{ F (n)= \sum_{n=0 }^{\infty} g_{n} x^{n} =
2 + \frac{2 \cdot \sum_{n=1 }^{\infty} a_{n-1} x^{n} + 5 \cdot \sum_{n=1 }^{\infty} x^{n}}{ \sum_{n=1 }^{\infty} a_{n-1} x^{n} + 2 \cdot \sum_{n=1 }^{\infty} x^{n}}}\)
\(\displaystyle{ = 2 + \frac{2x \cdot \sum_{n=1 }^{\infty} a_{n-1} x^{n-1} + 5 \cdot \sum_{n=1 }^{\infty} x^{n}}{ x\sum_{n=1 }^{\infty} a_{n-1} x^{n-1} + 2 \cdot \sum_{n=1 }^{\infty} x^{n}}}\)
\(\displaystyle{ F (n)= 2+ \frac{2xF(n) + \frac{5x^{2} }{1-x} }{xF(n) + \frac{2x^{2} }{1-x}}}\)
\(\displaystyle{ F (n) \cdot xF(n) + \frac{2x^{2} }{1-x} = 2 \cdot xF(n) + \frac{2x^{2} }{1-x} + 2xF(n) + \frac{5x^{2} }{1-x}}\)
\(\displaystyle{ xF(n)^{2} + \frac{2x^{2}F(n) }{1-x} = 2xF(n) + \frac{4x^{2} }{1-x} + 2xF(n) + \frac{5x^{2} }{1-x}}\)
\(\displaystyle{ xF(n)^{2} \cdot (1-x) + 2x^{2}F(n) = 2xF(n)\cdot (1-x)+4x^{2} + 2xF(n)\cdot (1-x) + 5x^{2}}\)
\(\displaystyle{ xF(n)^{2} - x^{2}F(n)^{2} + 2x^{2}F(n) = 2xF(n)-2x^{2}F(n)+4x^{2} + 2xF(n)-2x^{2}F(n) + 5x^{2}}\)
\(\displaystyle{ - x^{2}F(n)^{2} +xF(n)^{2} + 6x^{2}F(n) -4xF(n)- 9x^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ (x- x^{2}) \cdot F(n)^{2} + ( 6x^{2}-4x)F(n)- 9x^{2} =0}\)
Teraz szukam wartości które może przyjąć F(n):
\(\displaystyle{ a=(x-x^{2} ),b=(6x^{2} +4x),c= 9x^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(6x^{2} +4x)^{2}- 4 \cdot (x-x^{2}) \cdot 9x^{2} =72 x^{4} + 12 x^{3} + 16 x^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =\sqrt{72 x^{4} + 12 x^{3} + 16 x^{2}} = 2 x \sqrt{(3 x (6 x + 1) + 4)}}\)
\(\displaystyle{ F(n)_{1}= \frac{-6x^{2} -4x - 2 x \sqrt{(3 x (6 x + 1) + 4)}}{2x-2x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ F(n)_{2}=\frac{-6x^{2} -4x + 2 x \sqrt{(3 x (6 x + 1) + 4)}}{2x-2x^{2}}}\)
I w tym momencie nie wiem co mam dalej zrobić i czy wg liczenie wartości F(n) miało sens.
Drugi sposobem żeby uzasadnić, że \(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } F(n)= \sqrt{5}}\). Było zbadanie czy ciąg \(\displaystyle{ F(n) = \frac{2 \cdot F(n -1) +5}{F(n -1) +2}}\) jest monotoniczny. Lecz niestety badając jego zbieżność, wychodziło mi, że nie jest zbieżny. Dlatego wpadłem na pomysł, że mógłbym podzielić ten ciąg na dwa podciągi, jeden z elementami parzystymi drugi natomiast z nieparzystymi i zbadać dla nich zbieżność.
Ciąg dla elementów parzystch będzie miał wzór \(\displaystyle{ F(2(n+1)) = \frac{2 \cdot F(2n) +5}{F(2n) +2}}\)
Natomiast ciąg dla elementów nieparzystch będzie miał wzór \(\displaystyle{ F(2(n+1)+1) = \frac{2 \cdot F(2n+1) +5}{F(2n+1) +2}}\)
Liczę czy ciąg jest zbieżny i jak tak to w którą stronę:
\(\displaystyle{ F(2(n+2))- F(2(n+1)) =\frac{2 \cdot F(2n+1) +5}{F(2n+1) +2} - \frac{2 \cdot F(2n) +5}{F(2n) +2} = \frac{2F(2n+1)F(2n) +4F(2n+1) +5F(2n) +10}{F(2n+1)F(2n) +2F(2n+1) +2F(2n) +4} = \frac{ F(2n) - F(2n+1)}{F(2n+1)F(2n) +2F(2n+1) +2F(2n) +4} = \frac{ F(2n) - \frac{2 F(2n) +5}{F(2n) +2}}{\frac{ 2F(2n) +5}{F(2n) +2}F(2n) +\frac{4 F(2n) +5}{F(2n) +2} +2F(2n) +4}}\)
\(\displaystyle{ =\frac{ -F(2n) - \frac{1}{F(2n) +2}}{\frac{ 2F(2n) +5}{F(2n) +2}F(2n) +\frac{4 F(2n) +5}{F(2n) +2} +2F(2n) +4}}\)
Czy wystarczy, że znajdę ograniczenie tego ciągu przez liczby dodatnie co by implikowało fakt, że w mianowniku nie będzie liczby ujemnej natomiast licznik będzie ujemny, co z kolei daje nam to, że różnica jest ujemna czyli ciąg jest malejący?
Obliczając ograniczenia skorzystałem z sufitu i podłogi liczby \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Udowodnienie, że \(\displaystyle{ F(2(n+1)) = \frac{2 \cdot F(2n) +5}{F(2n) +2}}\) jest ograniczony z góry:
\(\displaystyle{ F(2(n+1)) < \frac{2 \cdot 3 +5}{2 +2} ; F(2(n+1)) < \frac{11}{4} ; F(2(n+1)) < 3,75}\)
Dolne ograniczenie: \(\displaystyle{ F(2(n+1)) > \frac{2 \cdot 2 +5}{3 +2} ; F(2(n+1)) > \frac{9}{5} ; F(2(n+1)) > 2,2}\)
Z ciągiem elementów nieparzystych postąpiłem identycznie:
\(\displaystyle{ F(2(n+2)+1)- F(2(n+1)+1) = ... =\frac{ -F(2n+1) - \frac{1}{F(2n+1) +2}}{\frac{ 2F(2n+1) +5}{F(2n+1) +2}F(2n+1) +\frac{4 F(2n+1) +5}{F(2n+1) +2} +2F(2n+1) +4}}\)
Górne ograniczenie: \(\displaystyle{ F(2n+1) < \frac{2 \cdot 3 +5}{2 +2} ; F(2n+1) < \frac{11}{4} ; F(2n+1) < 3,75}\)
Dolne ograniczenie: \(\displaystyle{ F(2n+1) > \frac{2 \cdot 2 +5}{3 +2} ; F(2n+1) > \frac{9}{5} ; F(2n+1) > 2,2}\)
Jeżeli wszystko do tej pory robię dobrze to mam dwa ciągi jednostajnie zbieżne. Moge zastosować twierdzenie o sumie dwóch ciągów zbieżnych które będzie rozwiązaniem mojego zadania. Niestety nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać i jak to obliczyć. W internecie szukałem podobnych zadań ale nigdzie nie umiałem znaleźć zastosowania tego twierdzenia w ciągu z rekurencją.
Proszę o pomoc
Przybliżanie liczby niewymiernej
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Przybliżanie liczby niewymiernej
Napracowałeś się. Co do rozwiązania pierwszą metodą to mam kilka uwag bo nie do końca rozumiem już od pierwszej linijki właściwie. Funkcja tworzącą definiuje się inaczej zapis \(\displaystyle{ F (n)= \sum_{n=0 }^{\infty} g_{n} x^{n}}\) nie wiadomo co znaczy. Co do drugiego rozwiązania to idea jest o wiele lepsza faktycznie można pokazać, że ciąg ten składa się z dwóch monotonicznych podciągów które wyczerpują możliwości poza tym są one ograniczone zatem mają granicę. I od tego momentu pojawił się problem jak mniemam. Więc podpowiem. Skoro podciągi te mają granicę wszak pokazałeś, że tak jest to istnieje taka liczba \(\displaystyle{ g}\), że \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } F(2n)= g}\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } F(2n-2)= g}\) to korzystając z rekurencji do \(\displaystyle{ F(2n)}\) można zapisać również, że z ednaj strony granicą jest wspomniane \(\displaystyle{ g}\) a z drugiej:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } F(2n)=\lim_{ n \to \infty }\frac{2 \cdot F(2n -1) +5}{F(2n -1) +2}=\lim_{ n \to \infty }\frac{2 \cdot \frac{2 \cdot F(2n -2) +5}{F(2n -2) +2} +5}{\frac{2 \cdot F(2n -2) +5}{F(2n -2) +2}+2}= \frac{ 2 \cdot \frac{2g+5}{g+2}+5 }{ \frac{2g+5}{g+2}+2 }}\)
zatem musi zachodzić \(\displaystyle{ g=\frac{ 2 \cdot \frac{2g+5}{g+2}+5 }{ \frac{2g+5}{g+2}+2 }}\) co trzeba rozwiązać traktując \(\displaystyle{ g}\) jak niewiadomą. Jeśli wyjdą jakieś inne rozwiązania to najprawdopodobniej odpadną bo nie będą spełniać ograniczeń. Analogicznie można postąpić z drugim podciągiem. Powinno wyjść, że dla jednego i drugiego \(\displaystyle{ g= \sqrt{5}}\) wtedy zakończysz dowód.
Alternatywnie można zauważyć, że
\(\displaystyle{ F_n= \frac{2F_{n-1}+5}{F_{n-1}+2}= \frac{2F_{n-1}+4+1}{F_{n-1}+2}=2+ \frac{1}{2+F_{n-1}}}\)
Zatem kolekcje wyrazy ciągu tworzą postaci:
\(\displaystyle{ F_{1}=2+ \frac{1}{2+2}=2+ \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ F_{2}=2+ \frac{1}{2+2+ \frac{1}{4}}=2+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}\)
\(\displaystyle{ F_{3}=2+ \frac{1}{2+2+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}= 2+ \frac{1}{4+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}}\)
\(\displaystyle{ F_4=2+ \frac{1}{2+2+ \frac{1}{4+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}}=2+\frac{1}{4+ \frac{1}{4+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}}}\)
itd.
gdy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) to tych ułamków z \(\displaystyle{ 4}\) będzie nieskończenie wiele, można wtedy zastosować sztuczkę i oznaczyć
\(\displaystyle{ \xi=\frac{1}{4+ \frac{1}{4+\frac{1}{4+ \frac{1}{4+...}}}}}\)
i zauważyć, że \(\displaystyle{ \xi}\) spełnia zależność
\(\displaystyle{ \xi= \frac{1}{4+\xi}}\)
z czego wynika, że
\(\displaystyle{ \xi=-2 \pm \sqrt{5}}\)
oczywiście ten ułamek był dodatni zatem wybarwiamy dodatnią liczbę co daje \(\displaystyle{ \xi=-2+ \sqrt{5}}\) taki wynik otrzymujemy gdy tych czwórek jest nieskocznie wiele zatem
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }F_n=2+\xi=2-2+\sqrt{5}=\sqrt{5}}\)-- 19 maja 2019, o 17:56 --Ciekawostką jest to, że ta rekurencja ma jawną reprezentację
\(\displaystyle{ F_n= \sqrt{5} \cdot \left( \frac{2}{1-\left( 4 \sqrt{5}-9 \right)^n }-1 \right)}\)
Z niej też wynika natychmiast, że \(\displaystyle{ F_n \rightarrow \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } F(2n)=\lim_{ n \to \infty }\frac{2 \cdot F(2n -1) +5}{F(2n -1) +2}=\lim_{ n \to \infty }\frac{2 \cdot \frac{2 \cdot F(2n -2) +5}{F(2n -2) +2} +5}{\frac{2 \cdot F(2n -2) +5}{F(2n -2) +2}+2}= \frac{ 2 \cdot \frac{2g+5}{g+2}+5 }{ \frac{2g+5}{g+2}+2 }}\)
zatem musi zachodzić \(\displaystyle{ g=\frac{ 2 \cdot \frac{2g+5}{g+2}+5 }{ \frac{2g+5}{g+2}+2 }}\) co trzeba rozwiązać traktując \(\displaystyle{ g}\) jak niewiadomą. Jeśli wyjdą jakieś inne rozwiązania to najprawdopodobniej odpadną bo nie będą spełniać ograniczeń. Analogicznie można postąpić z drugim podciągiem. Powinno wyjść, że dla jednego i drugiego \(\displaystyle{ g= \sqrt{5}}\) wtedy zakończysz dowód.
Alternatywnie można zauważyć, że
\(\displaystyle{ F_n= \frac{2F_{n-1}+5}{F_{n-1}+2}= \frac{2F_{n-1}+4+1}{F_{n-1}+2}=2+ \frac{1}{2+F_{n-1}}}\)
Zatem kolekcje wyrazy ciągu tworzą
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amek_%C5%82a%C5%84cuchowy
\(\displaystyle{ F_{1}=2+ \frac{1}{2+2}=2+ \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ F_{2}=2+ \frac{1}{2+2+ \frac{1}{4}}=2+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}\)
\(\displaystyle{ F_{3}=2+ \frac{1}{2+2+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}= 2+ \frac{1}{4+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}}\)
\(\displaystyle{ F_4=2+ \frac{1}{2+2+ \frac{1}{4+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}}=2+\frac{1}{4+ \frac{1}{4+\frac{1}{4+ \frac{1}{4}}}}}\)
itd.
gdy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) to tych ułamków z \(\displaystyle{ 4}\) będzie nieskończenie wiele, można wtedy zastosować sztuczkę i oznaczyć
\(\displaystyle{ \xi=\frac{1}{4+ \frac{1}{4+\frac{1}{4+ \frac{1}{4+...}}}}}\)
i zauważyć, że \(\displaystyle{ \xi}\) spełnia zależność
\(\displaystyle{ \xi= \frac{1}{4+\xi}}\)
z czego wynika, że
\(\displaystyle{ \xi=-2 \pm \sqrt{5}}\)
oczywiście ten ułamek był dodatni zatem wybarwiamy dodatnią liczbę co daje \(\displaystyle{ \xi=-2+ \sqrt{5}}\) taki wynik otrzymujemy gdy tych czwórek jest nieskocznie wiele zatem
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }F_n=2+\xi=2-2+\sqrt{5}=\sqrt{5}}\)-- 19 maja 2019, o 17:56 --Ciekawostką jest to, że ta rekurencja ma jawną reprezentację
\(\displaystyle{ F_n= \sqrt{5} \cdot \left( \frac{2}{1-\left( 4 \sqrt{5}-9 \right)^n }-1 \right)}\)
Z niej też wynika natychmiast, że \(\displaystyle{ F_n \rightarrow \sqrt{5}}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Przybliżanie liczby niewymiernej
Można również skorzystać z własności homografii.
Funkcji homograficznej \(\displaystyle{ y=\frac{ax+b}{cx+d}}\) (plus jakieś minimalne założenia na \(\displaystyle{ c,d}\)) odpowiada macierz \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right)}\),
a składaniu homografii odpowiada mnożenie macierzy.
U nas \(\displaystyle{ F(n)= \frac{2F(n-1)+5}{F(n-1)+2}}\), więc nasza homografia ma postać \(\displaystyle{ \frac{2x+5}{x+2}}\) i odpowiada jej macierz \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)}\)
Kolejne kroki rekurencji odpowiadają więc potęgowaniu tej macierzy. Zdiagonalizujmy ją, by wygodnie potęgować: wielomian charakterystyczny macierzy \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)}\) to \(\displaystyle{ \det\left(\begin{array}{cc}2-x&5\\1&2-x\end{array}\right)=(2-x)^2-5}\),
czyli równanie charakterystyczne ma postać \(\displaystyle{ (2-x)^2-5=0}\). Bez trudu je rozwiązujemy, dostając \(\displaystyle{ x_1=2-\sqrt{5}, \ x_2=2+\sqrt{5}}\)
To są wartości własne macierzy \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)}\)
Następnie znajdujemy odpowiadające jej wektory własne:
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)\left(\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right)=(2-\sqrt{5})\left(\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right)}\)
daje nam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+5y=(2-\sqrt{5})x \\x+2y=(2-\sqrt{5})y \end{cases}}\)
z którego wychodzi, że \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{\sqrt{5}}x}\), więc przykładowy wektor własny naszej macierzy odpowiadający wartości własnej \(\displaystyle{ x_1=2-\sqrt{5}}\) to \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{c}\sqrt{5}\\-1\end{array}\right)}\)
Natomiast z
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)\left(\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right)=(2+\sqrt{5})\left(\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right)}\)
otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+5y=(2+\sqrt{5})x \\ x+2y=(2+\sqrt{5})y \end{cases}}\)
z którego dostajemy \(\displaystyle{ y=\frac{1}{\sqrt{5}}x}\),
czyli wektorem własnym naszej macierzy odpowiadającym wartości własnej \(\displaystyle{ x_2=2+\sqrt{5}}\) jest np. \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{c}\sqrt{5}\\1\end{array}\right)}\)
Otrzymujemy więc, że
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)=\left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right)
\left(\begin{array}{cc}2-\sqrt{5}&0\\0&2+\sqrt{5}\end{array}\right)
\left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right)^{-1}}\)
a nietrudno obliczyć, że
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right)^{-1}=\frac{1}{2\sqrt{5}}\left(\begin{array}{cc}1&-\sqrt{5}\\1&\sqrt{5}\end{array}\right)}\)
Dostajemy zatem (można to udowodnić indukcyjnie)
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)^n=\left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right)
\left(\begin{array}{cc}(2-\sqrt{5})^n&0\\0&(2+\sqrt{5})^n\end{array}\right)
\left(\begin{array}{cc}\frac 1{2\sqrt{5}}&-\frac 1 2\\\frac1{2\sqrt{5}}&\frac 1 2\end{array}\right)}\)
Po wymnożeniu tych macierzy otrzymujemy
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)^n=\left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right) \left(\begin{array}{cc}\frac{1}{2\sqrt{5}}(2-\sqrt{5})^n&-\frac 1 2 (2-\sqrt{5})^n\\\frac{1}{2\sqrt{5}}(2+\sqrt{5})^n&\frac 1 2(2+\sqrt{5})^n\end{array}\right)=\\= \left(\begin{array}{cc}\frac{(2-\sqrt{5})^n+(2+\sqrt{5})^n}2&\frac{\sqrt{5}\left((2+\sqrt{5})^n-(2-\sqrt{5})^n\right)}2\\\frac{(2+\sqrt{5})^n-(2-\sqrt{5})^n}{2\sqrt{5}}&\frac{(2-\sqrt{5})^n+(2+\sqrt{5})^n}{2}\end{array}\right)}\)
Mamy więc (nasz ciąg jest numerowany od \(\displaystyle{ 1}\)):
\(\displaystyle{ F(n)= \frac{\frac{(2-\sqrt{5})^{n-1}+(2+\sqrt{5})^{n-1}}2F(1)+\frac{\sqrt{5}\left((2+\sqrt{5})^{n-1}-(2-\sqrt{5})^{n-1}\right)}2}{\frac{(2+\sqrt{5})^{n-1}-(2-\sqrt{5})^{n-1}}{2\sqrt{5}}F(1)+\frac{(2-\sqrt{5})^{n-1}+(2+\sqrt{5})^{n-1}}{2}}=\\= \frac{(2-\sqrt{5})^{n-1}+(2+\sqrt{5})^{n-1}+\frac{\sqrt{5}\left((2+\sqrt{5})^{n-1}-(2-\sqrt{5})^{n-1}\right)}2}{\frac{(2+\sqrt{5})^{n-1}-(2-\sqrt{5})^{n-1}}{\sqrt{5}}+\frac{(2-\sqrt{5})^{n-1}+(2+\sqrt{5})^{n-1}}{2}}}\)
i już za pomocą trywialnych przekształceń (dzielimy licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (2+\sqrt{5})^{n-1}}\) i korzystamy z twierdzenia o granicy ilorazu) obliczamy, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}F(n)=\sqrt{5}}\)
Takie rozwiązanie jest stosunkowo żmudne, ale za to dość ogólne i pozwala przejść od głupiej kombinatoryki do fajnej algebry liniowej (no, to ostatnie subiektywne akurat ).
EDIT: Poprawiłem w jednym miejscu \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ n-1}\), żeby nie było niejasności.
Funkcji homograficznej \(\displaystyle{ y=\frac{ax+b}{cx+d}}\) (plus jakieś minimalne założenia na \(\displaystyle{ c,d}\)) odpowiada macierz \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right)}\),
a składaniu homografii odpowiada mnożenie macierzy.
U nas \(\displaystyle{ F(n)= \frac{2F(n-1)+5}{F(n-1)+2}}\), więc nasza homografia ma postać \(\displaystyle{ \frac{2x+5}{x+2}}\) i odpowiada jej macierz \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)}\)
Kolejne kroki rekurencji odpowiadają więc potęgowaniu tej macierzy. Zdiagonalizujmy ją, by wygodnie potęgować: wielomian charakterystyczny macierzy \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)}\) to \(\displaystyle{ \det\left(\begin{array}{cc}2-x&5\\1&2-x\end{array}\right)=(2-x)^2-5}\),
czyli równanie charakterystyczne ma postać \(\displaystyle{ (2-x)^2-5=0}\). Bez trudu je rozwiązujemy, dostając \(\displaystyle{ x_1=2-\sqrt{5}, \ x_2=2+\sqrt{5}}\)
To są wartości własne macierzy \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)}\)
Następnie znajdujemy odpowiadające jej wektory własne:
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)\left(\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right)=(2-\sqrt{5})\left(\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right)}\)
daje nam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+5y=(2-\sqrt{5})x \\x+2y=(2-\sqrt{5})y \end{cases}}\)
z którego wychodzi, że \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{\sqrt{5}}x}\), więc przykładowy wektor własny naszej macierzy odpowiadający wartości własnej \(\displaystyle{ x_1=2-\sqrt{5}}\) to \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{c}\sqrt{5}\\-1\end{array}\right)}\)
Natomiast z
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)\left(\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right)=(2+\sqrt{5})\left(\begin{array}{c}x\\y\end{array}\right)}\)
otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+5y=(2+\sqrt{5})x \\ x+2y=(2+\sqrt{5})y \end{cases}}\)
z którego dostajemy \(\displaystyle{ y=\frac{1}{\sqrt{5}}x}\),
czyli wektorem własnym naszej macierzy odpowiadającym wartości własnej \(\displaystyle{ x_2=2+\sqrt{5}}\) jest np. \(\displaystyle{ \left(\begin{array}{c}\sqrt{5}\\1\end{array}\right)}\)
Otrzymujemy więc, że
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)=\left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right)
\left(\begin{array}{cc}2-\sqrt{5}&0\\0&2+\sqrt{5}\end{array}\right)
\left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right)^{-1}}\)
a nietrudno obliczyć, że
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right)^{-1}=\frac{1}{2\sqrt{5}}\left(\begin{array}{cc}1&-\sqrt{5}\\1&\sqrt{5}\end{array}\right)}\)
Dostajemy zatem (można to udowodnić indukcyjnie)
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)^n=\left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right)
\left(\begin{array}{cc}(2-\sqrt{5})^n&0\\0&(2+\sqrt{5})^n\end{array}\right)
\left(\begin{array}{cc}\frac 1{2\sqrt{5}}&-\frac 1 2\\\frac1{2\sqrt{5}}&\frac 1 2\end{array}\right)}\)
Po wymnożeniu tych macierzy otrzymujemy
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cc}2&5\\1&2\end{array}\right)^n=\left(\begin{array}{cc}\sqrt{5}&\sqrt{5}\\-1&1\end{array}\right) \left(\begin{array}{cc}\frac{1}{2\sqrt{5}}(2-\sqrt{5})^n&-\frac 1 2 (2-\sqrt{5})^n\\\frac{1}{2\sqrt{5}}(2+\sqrt{5})^n&\frac 1 2(2+\sqrt{5})^n\end{array}\right)=\\= \left(\begin{array}{cc}\frac{(2-\sqrt{5})^n+(2+\sqrt{5})^n}2&\frac{\sqrt{5}\left((2+\sqrt{5})^n-(2-\sqrt{5})^n\right)}2\\\frac{(2+\sqrt{5})^n-(2-\sqrt{5})^n}{2\sqrt{5}}&\frac{(2-\sqrt{5})^n+(2+\sqrt{5})^n}{2}\end{array}\right)}\)
Mamy więc (nasz ciąg jest numerowany od \(\displaystyle{ 1}\)):
\(\displaystyle{ F(n)= \frac{\frac{(2-\sqrt{5})^{n-1}+(2+\sqrt{5})^{n-1}}2F(1)+\frac{\sqrt{5}\left((2+\sqrt{5})^{n-1}-(2-\sqrt{5})^{n-1}\right)}2}{\frac{(2+\sqrt{5})^{n-1}-(2-\sqrt{5})^{n-1}}{2\sqrt{5}}F(1)+\frac{(2-\sqrt{5})^{n-1}+(2+\sqrt{5})^{n-1}}{2}}=\\= \frac{(2-\sqrt{5})^{n-1}+(2+\sqrt{5})^{n-1}+\frac{\sqrt{5}\left((2+\sqrt{5})^{n-1}-(2-\sqrt{5})^{n-1}\right)}2}{\frac{(2+\sqrt{5})^{n-1}-(2-\sqrt{5})^{n-1}}{\sqrt{5}}+\frac{(2-\sqrt{5})^{n-1}+(2+\sqrt{5})^{n-1}}{2}}}\)
i już za pomocą trywialnych przekształceń (dzielimy licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (2+\sqrt{5})^{n-1}}\) i korzystamy z twierdzenia o granicy ilorazu) obliczamy, że
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}F(n)=\sqrt{5}}\)
Takie rozwiązanie jest stosunkowo żmudne, ale za to dość ogólne i pozwala przejść od głupiej kombinatoryki do fajnej algebry liniowej (no, to ostatnie subiektywne akurat ).
EDIT: Poprawiłem w jednym miejscu \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ n-1}\), żeby nie było niejasności.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2019, o 00:08 przez Premislav, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 maja 2019, o 14:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Re: Przybliżanie liczby niewymiernej
Janusz Tracz, Premislav DZIĘKUJE wam serdecznie za pomoc. Było to jedno z tych zadań które sprawiło mi nie lada problem, a dzięki wam wszystko stało się jasne. Jeszcze raz serdecznie dziękuje za pomoc !