Typowy z hetmanami
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Typowy z hetmanami
Ile maksymalnie hetmanów można ustawić na szachownicy, w ten sposób aby każdy z nich bił co najwyżej jednego z pozostałych ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Typowy z hetmanami
Metodą prób i błędów mam układ z 10 hetmanami:
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[thick]
\begin{scope}
\foreach \x in{0,1,2,3}
\foreach \n in{0,1,2,3}
{ \fill (2*\x,2*\n) rectangle +(1,1);
\fill (1+2*\x,1+2*\n) rectangle +(1,1);}
\end{scope};
\fill[cyan] (2.5,0.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (5.5,1.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (6.5,1.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (2.5,2.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (0.5,3.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (7.5,4.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (0.5,5.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (7.5,6.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (1.5,7.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (3.5,7.5) circle(0.3);
\draw (0,0) rectangle ++(8,8);
\end{tikzpicture}}\)
Ponieważ każda para wzajemnie się bijących hetmanów eliminuje dwa rzędy lub dwie kolumny pól z dostępnych dla kolejnych hetmanów pozycji to 10 jest największą możliwą ilością rozmieszczonych figur.
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[thick]
\begin{scope}
\foreach \x in{0,1,2,3}
\foreach \n in{0,1,2,3}
{ \fill (2*\x,2*\n) rectangle +(1,1);
\fill (1+2*\x,1+2*\n) rectangle +(1,1);}
\end{scope};
\fill[cyan] (2.5,0.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (5.5,1.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (6.5,1.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (2.5,2.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (0.5,3.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (7.5,4.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (0.5,5.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (7.5,6.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (1.5,7.5) circle(0.3);
\fill[cyan] (3.5,7.5) circle(0.3);
\draw (0,0) rectangle ++(8,8);
\end{tikzpicture}}\)
Ponieważ każda para wzajemnie się bijących hetmanów eliminuje dwa rzędy lub dwie kolumny pól z dostępnych dla kolejnych hetmanów pozycji to 10 jest największą możliwą ilością rozmieszczonych figur.