Witraż w kształcie trójkąta równobocznego
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Witraż w kształcie trójkąta równobocznego
Witraż w kształcie trójkąta równobocznego o boku długości \(\displaystyle{ 3}\) jest podzielony liniami równoległymi do boków na \(\displaystyle{ 9}\) trójkątów równobocznych o boku długości \(\displaystyle{ 1}\). Na ile istotnie różnych sposobów można go wykonać, jeśli każdy z \(\displaystyle{ 9}\) małych trójkątów może być w jednym z trzech kolorów? Należy podać dokładną wartość liczbową rozwiązania. Uwzględniamy wszystkie izometrie przeprowadzające ten witraż na siebie (m.in-symetrie-witraż jest dwustronny).
Proszę o pomoc jak to zrobić. Czy to nie będzie po prostu \(\displaystyle{ 3^9}\) ewentualnie z dokładnością do obrotu podzielić to jeszcze przez trzy?
Proszę o pomoc jak to zrobić. Czy to nie będzie po prostu \(\displaystyle{ 3^9}\) ewentualnie z dokładnością do obrotu podzielić to jeszcze przez trzy?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Witraż w kształcie trójkąta równobocznego
Nie wgłębiałem się (lenistwo i brak predyspozycji do takich zagadnień) w ew. rozwiązanie, ale sądzę, że przydatny będzie lemat Burnside'a: 92570.htm
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Witraż w kształcie trójkąta równobocznego
Nie narysuję tego witrażu bo nie bardzo lubię to robić ale idąc od góry i dzieląc trójkąt na małe trójkąciki,
łatwo sobie wyobrazić, że jeżeli trójkąt tniemy od góry prostymi równoległymi do podstawy, powstaną trzy warstwy:
I , II, III
Pierwsza warstwa zawiera jeden mały trójkącik witraża:
\(\displaystyle{ w_{1}}\)
Druga warstwa zawiera trzy małe trójkąciki witraża:
\(\displaystyle{ w_{2} , w_{3}, w_{4}}\)
Trzecia warstwa zawiera pięć małych trójkącików witraża:
\(\displaystyle{ w_{5} , w_{6} , w_{7} , w_{8} , w_{9}}\)
Na ten zbiór trójkącików działa grupa izometrii trójkąta równobocznego, a dokładnie podgrupa pełnej grupy permutacji \(\displaystyle{ S_{9}}\)
S to:
Identyczność:
\(\displaystyle{ I(0): (w_{1}),(w_{2}),(w_{3}), (w_{4}),(w_{5}),(w_{6})}\)
Trzy symetrie osiowe:
\(\displaystyle{ I_{a}:}\)
\(\displaystyle{ (w_{1}),(w_{3}),(w_{7}),(w_{2},w_{4}),(w_{5},w_{9}),(w_{6},w_{8})}\)
Analogicznie:
\(\displaystyle{ I_{b}:}\)
\(\displaystyle{ (.),(.),(.),(..),(..),(..)}\)
\(\displaystyle{ I_{c}:}\)
\(\displaystyle{ (.),(.),(.),(..),(..),(..)}\)
(ten sam kształt permutacji)...
Oraz obrót o.: \(\displaystyle{ 120^0}\):
\(\displaystyle{ (w_{1},w_{5},w_{9}), (w_{3},w_{6},w_{8}), (w_{2},w_{7},w_{4})}\)
Oraz analogiczny obrót o.: \(\displaystyle{ 240^0}\)
\(\displaystyle{ (...),(...),(...)}\)
(ten sam kształt permutacji)...
Teraz tworzymy indeksy cyklowe:
\(\displaystyle{ Z= \frac{1}{6} \left( f_{1}^9+3f_{1}^3f_{2}^3+2f_{3}^3\right)}\)
Tworzymy teraz wielomian dwu zmiennych:
\(\displaystyle{ W(x,y)= \frac{1}{6} \left[ (1+x+y)^9+3(1+x+y)^3(1+x^2+y^2)^3+2(1+x^3+y^3)^3\right]}\)
Po uproszczeniu z pomocą wolframa, otrzymamy:
\(\displaystyle{ w(x,y)=x^9 + 3 x^8 y + 3 x^8 + 9 x^7 y^2 + 15 x^7 y + 9 x^7 + 20 x^6 y^3 + 48 x^6 y^2 + 48 x^6 y + 20 x^6 + 27 x^5 y^4 + 93 x^5 y^3 + 138 x^5 y^2 + 93 x^5 y + 27 x^5 + 27 x^4 y^5 + 114 x^4 y^4 + 225 x^4 y^3 + 225 x^4 y^2 + 114 x^4 y + 27 x^4 + 20 x^3 y^6 + 93 x^3 y^5 + 225 x^3 y^4 + 300 x^3 y^3 + 225 x^3 y^2 + 93 x^3 y + 20 x^3 + 9 x^2 y^7 + 48 x^2 y^6 + 138 x^2 y^5 + 225 x^2 y^4 + 225 x^2 y^3 + 138 x^2 y^2 + 48 x^2 y + 9 x^2 + 3 x y^8 + 15 x y^7 + 48 x y^6 + 93 x y^5 + 114 x y^4 + 93 x y^3 + 48 x y^2 + 15 x y + 3 x + y^9 + 3 y^8 + 9 y^7 + 20 y^6 + 27 y^5 + 27 y^4 + 20 y^3 + 9 y^2 + 3 y + 1}\)
Tu masz dokładnie wszystkie wyniki dotyczące tego problemu...
Np pierwszy kolor to zielony , drugi to czerwony -\(\displaystyle{ x}\), trzeci to niebieski - \(\displaystyle{ y}\)...
np jeżeli chcesz wiedzieć ile jest możliwych malowań takich, że:
zielonych okienek jest \(\displaystyle{ 3}\), czerwonych \(\displaystyle{ 5}\), niebieskich \(\displaystyle{ 1}\)
Szukasz jednomianu.: \(\displaystyle{ 93 x^5 y}\)
I masz odpowiedź: \(\displaystyle{ 93}\)...
itd...
Jeżeli natomiast chcesz zliczyć wszystkie możliwości to dodajesz wszystkie współczynniki wielomianu...
Lub liczysz szybciej korzystając z lematu Burnside'a od razu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \left( 3^9+3 \cdot 3^6+2 \cdot 3^3\right) =3654}\)
Bo trzy kolory...
łatwo sobie wyobrazić, że jeżeli trójkąt tniemy od góry prostymi równoległymi do podstawy, powstaną trzy warstwy:
I , II, III
Pierwsza warstwa zawiera jeden mały trójkącik witraża:
\(\displaystyle{ w_{1}}\)
Druga warstwa zawiera trzy małe trójkąciki witraża:
\(\displaystyle{ w_{2} , w_{3}, w_{4}}\)
Trzecia warstwa zawiera pięć małych trójkącików witraża:
\(\displaystyle{ w_{5} , w_{6} , w_{7} , w_{8} , w_{9}}\)
Na ten zbiór trójkącików działa grupa izometrii trójkąta równobocznego, a dokładnie podgrupa pełnej grupy permutacji \(\displaystyle{ S_{9}}\)
S to:
Identyczność:
\(\displaystyle{ I(0): (w_{1}),(w_{2}),(w_{3}), (w_{4}),(w_{5}),(w_{6})}\)
Trzy symetrie osiowe:
\(\displaystyle{ I_{a}:}\)
\(\displaystyle{ (w_{1}),(w_{3}),(w_{7}),(w_{2},w_{4}),(w_{5},w_{9}),(w_{6},w_{8})}\)
Analogicznie:
\(\displaystyle{ I_{b}:}\)
\(\displaystyle{ (.),(.),(.),(..),(..),(..)}\)
\(\displaystyle{ I_{c}:}\)
\(\displaystyle{ (.),(.),(.),(..),(..),(..)}\)
(ten sam kształt permutacji)...
Oraz obrót o.: \(\displaystyle{ 120^0}\):
\(\displaystyle{ (w_{1},w_{5},w_{9}), (w_{3},w_{6},w_{8}), (w_{2},w_{7},w_{4})}\)
Oraz analogiczny obrót o.: \(\displaystyle{ 240^0}\)
\(\displaystyle{ (...),(...),(...)}\)
(ten sam kształt permutacji)...
Teraz tworzymy indeksy cyklowe:
\(\displaystyle{ Z= \frac{1}{6} \left( f_{1}^9+3f_{1}^3f_{2}^3+2f_{3}^3\right)}\)
Tworzymy teraz wielomian dwu zmiennych:
\(\displaystyle{ W(x,y)= \frac{1}{6} \left[ (1+x+y)^9+3(1+x+y)^3(1+x^2+y^2)^3+2(1+x^3+y^3)^3\right]}\)
Po uproszczeniu z pomocą wolframa, otrzymamy:
\(\displaystyle{ w(x,y)=x^9 + 3 x^8 y + 3 x^8 + 9 x^7 y^2 + 15 x^7 y + 9 x^7 + 20 x^6 y^3 + 48 x^6 y^2 + 48 x^6 y + 20 x^6 + 27 x^5 y^4 + 93 x^5 y^3 + 138 x^5 y^2 + 93 x^5 y + 27 x^5 + 27 x^4 y^5 + 114 x^4 y^4 + 225 x^4 y^3 + 225 x^4 y^2 + 114 x^4 y + 27 x^4 + 20 x^3 y^6 + 93 x^3 y^5 + 225 x^3 y^4 + 300 x^3 y^3 + 225 x^3 y^2 + 93 x^3 y + 20 x^3 + 9 x^2 y^7 + 48 x^2 y^6 + 138 x^2 y^5 + 225 x^2 y^4 + 225 x^2 y^3 + 138 x^2 y^2 + 48 x^2 y + 9 x^2 + 3 x y^8 + 15 x y^7 + 48 x y^6 + 93 x y^5 + 114 x y^4 + 93 x y^3 + 48 x y^2 + 15 x y + 3 x + y^9 + 3 y^8 + 9 y^7 + 20 y^6 + 27 y^5 + 27 y^4 + 20 y^3 + 9 y^2 + 3 y + 1}\)
Tu masz dokładnie wszystkie wyniki dotyczące tego problemu...
Np pierwszy kolor to zielony , drugi to czerwony -\(\displaystyle{ x}\), trzeci to niebieski - \(\displaystyle{ y}\)...
np jeżeli chcesz wiedzieć ile jest możliwych malowań takich, że:
zielonych okienek jest \(\displaystyle{ 3}\), czerwonych \(\displaystyle{ 5}\), niebieskich \(\displaystyle{ 1}\)
Szukasz jednomianu.: \(\displaystyle{ 93 x^5 y}\)
I masz odpowiedź: \(\displaystyle{ 93}\)...
itd...
Jeżeli natomiast chcesz zliczyć wszystkie możliwości to dodajesz wszystkie współczynniki wielomianu...
Lub liczysz szybciej korzystając z lematu Burnside'a od razu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \left( 3^9+3 \cdot 3^6+2 \cdot 3^3\right) =3654}\)
Bo trzy kolory...
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Witraż w kształcie trójkąta równobocznego
No właśnie na tym lemacie Burnside'a mi zależy. Możesz mi w miarę łopatologicznie wytłumaczyć co jest czym w tym wzorze:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \left( 3^9+3 \cdot 3^6+2 \cdot 3^3\right) =3654}\) ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \left( 3^9+3 \cdot 3^6+2 \cdot 3^3\right) =3654}\) ?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Witraż w kształcie trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ 3^9}\) - odpowiada \(\displaystyle{ (.)(.)(.)(.)(.)(.)(.)(.)(.)}\)
Bo tyle jest cykli w identyczności (permutacji)...
Potem są trzy symetrie i im odpowiadają z koleii takie układy:
\(\displaystyle{ (.)(.)(.)(..)(..)(..)}\)
zauważ, że masz tu sześć cykli w tej permutacji...
dlatego taki wykładnik..
a potem masz dwa obroty po trzy cykle w obrocie...
to tak w miarę łopatologicznie...
Jeśli chcesz się z tym naprawdę pobawić to poszukaj sobie orbit i stabilizatorów tych okienek...
Bo tyle jest cykli w identyczności (permutacji)...
Potem są trzy symetrie i im odpowiadają z koleii takie układy:
\(\displaystyle{ (.)(.)(.)(..)(..)(..)}\)
zauważ, że masz tu sześć cykli w tej permutacji...
dlatego taki wykładnik..
a potem masz dwa obroty po trzy cykle w obrocie...
to tak w miarę łopatologicznie...
Jeśli chcesz się z tym naprawdę pobawić to poszukaj sobie orbit i stabilizatorów tych okienek...
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Witraż w kształcie trójkąta równobocznego
Poczytaj lemat Burnsidea i tw. Polyi nie dzieli się przez liczbę elementów zbioru tylko przez liczbę elementów grupy...
Ostatnio zmieniony 26 cze 2019, o 11:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: liczbę.
Powód: Poprawa wiadomości: liczbę.