Niech \(\displaystyle{ F(x)}\) będzie funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ a_n}\).
Wyznacz w zależności od \(\displaystyle{ F(x)}\) funkcję tworzącą ciągu \(\displaystyle{ b_n}\) zdefiniowanego w następujący sposób:
\(\displaystyle{ b_n=n \cdot a_n}\).
Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
\(\displaystyle{ F(x)= \sum_{n=0}^{\infty}a_nx^n \\
b_n=n \cdot a_n \\
G(x)= \sum_{n=0}^{\infty}b_nx^n= \sum_{n=0}^{\infty}n \cdot a_nx^n= \\
=x \sum_{n=0}^{\infty}a_n \cdot n \cdot x^{n-1}=x \sum_{n=0}^{\infty}a_n(x^n)'=
x \sum_{n=0}^{\infty}(a_nx^n)'=x \left( \sum_{n=0}^{\infty}a_nx^n\right)'=xF'(x)}\)
Czy tak jest dobrze? Nie jestem pewien tych równości z pochodną, jakby mógł ktoś napisać z jakich własności się tu korzysta będę wdzięczny.
Niech F(x) będzie funkcją tworzącą
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Niech F(x) będzie funkcją tworzącą
Ostatnio zmieniony 10 maja 2019, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Niech F(x) będzie funkcją tworzącą
Wynika to z twierdzenia o różniczkowaniu szeregów potęgowych:
Oczywiście ta równość zachodzi wewnątrz przedziału zbieżności \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} a_n x^n}\).
Oczywiście ta równość zachodzi wewnątrz przedziału zbieżności \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} a_n x^n}\).