Cześć,
Mam takie zadanie:
Mamy planszę \(\displaystyle{ 5\times 5}\) z zamalowanymi polami
\(\displaystyle{ (1, 1),(1, 5),(2, 2),(2, 3),(3, 1),(3, 4),(4, 1),(4, 5),(5, 2),(5, 3).}\).
Znajdź wieżomian planszy. Wieże mogą stać tylko na zamalowanych polach.
\(\displaystyle{ f(x)=1+ax+bx^{2}+cx^{3}+dx^{4}+fx^{5}}\)
Próbowałam to obliczyći i \(\displaystyle{ a=5; b= {10 \choose 2}-10}\), ale dalej idzie już gorzej. Może jest jakiś lepszy sposób?
Proszę o pomoc
Wielomian wieżowy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 kwie 2019, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Wielomian wieżowy
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2019, o 21:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 25 kwie 2019, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Wielomian wieżowy
Rozwiązanie opiera się na fakcie, że zamiana kolumn lub wierszy miejscami nie zmienia wieżomianu.
Nazwę pierwszą współrzędną kolumną, drugą wierszem.
Zamieniasz miejscami kolumny 1 i 5.
Zamieniasz miejscami wiersze 1 i 3.
W ten sposób grupujesz pola na 2 niezależne obszary, dla których łatwo jest obliczyć wieżomian na palcach. Szukany wieżomian to iloczyn wieżomianów tych dwóch obszarów.
Nazwę pierwszą współrzędną kolumną, drugą wierszem.
Zamieniasz miejscami kolumny 1 i 5.
Zamieniasz miejscami wiersze 1 i 3.
W ten sposób grupujesz pola na 2 niezależne obszary, dla których łatwo jest obliczyć wieżomian na palcach. Szukany wieżomian to iloczyn wieżomianów tych dwóch obszarów.