Spośród liter składających się na wyraz "burakowóz" losujemy bez zwrotu 5 liter i układamy je w kolejności losowania w słowa. Obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania w ten sposób słowa "korab"."
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Układanie słowa z liter z "burakowóz"
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Układanie słowa z liter z "burakowóz"
Możliwych wyników eksperymentu jest \(\displaystyle{ {8\choose 5}5!}\), bowiem na \(\displaystyle{ {8\choose 5}}\) sposobów wybieramy pięć spośród ośmiu liter (na szczęście litery są różne), a kolejność ich wyboru (dla konkretnej piątki) można ustalić na \(\displaystyle{ 5!}\) sposobów.
Tylko w jednej sytuacji dostaniemy takie słowo, jak chcemy: muszą być wybrane te konkretne litery i tylko w tej pożądanej przez nas kolejności.
Odpowiedź to najwyraźniej \(\displaystyle{ \frac{1}{{8\choose 5}5!}=\frac{3!}{8!}}\)
Tylko w jednej sytuacji dostaniemy takie słowo, jak chcemy: muszą być wybrane te konkretne litery i tylko w tej pożądanej przez nas kolejności.
Odpowiedź to najwyraźniej \(\displaystyle{ \frac{1}{{8\choose 5}5!}=\frac{3!}{8!}}\)