Witam, mam problem z następującym zadaniem:
W parku jest \(\displaystyle{ 10}\) ławek. Każda z nich zostanie pomalowana na jeden z trzech kolorów. Wiedząc, że każdy kolor zostanie wykorzystany co najmniej raz, oblicz, na ile sposobów można pomalować te ławki.
Mój sposób rozwiązania jest taki:
Każdy kolor musi być wykorzystany przynajmniej raz, więc na pewno są \(\displaystyle{ 3}\) ławki, z których każda jest innego koloru. Ilość sposobów ułożenia tych trzech ławek to: \(\displaystyle{ {10 \choose 3} \cdot 3!}\) (możemy je ustawić na \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 10}\) miejsc, i ponieważ kolejność ma znaczenie, to mnożę przez \(\displaystyle{ 3!}\)). Pozostałe \(\displaystyle{ 7}\) ławek można pomalować na \(\displaystyle{ 3^{7}}\) sposobów. Dlatego wszystkie ławki można pomalować na \(\displaystyle{ {10 \choose 3} \cdot 3! \cdot 3^{7} = 1 574 640}\) sposobów.
Prawidłową odpowiedzią jest \(\displaystyle{ 55\, 980}\). Co jest nie tak w moim rozumowaniu?
Na ile sposobów można pomalować ławki
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 mar 2019, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 4 razy
Na ile sposobów można pomalować ławki
Ostatnio zmieniony 31 mar 2019, o 19:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Na ile sposobów można pomalować ławki
Wielokrotnie liczysz te same ustawienia.
Czy znane są ci liczby stirlinga drugiego rodzaju?
Czy znane są ci liczby stirlinga drugiego rodzaju?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 mar 2019, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 4 razy
Re: Na ile sposobów można pomalować ławki
Liczby stirlinga wykraczają poza moją obecną wiedzę. Które ustawienia liczę wielokrotnie?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Na ile sposobów można pomalować ławki
No na przykład, najpierw wybierzesz pierwszą ławkę na czerwono, drugą na zielono a trzecią na niebiesko i reszta tak sie zdarzy że bedzie niebieska.Według twoich obliczeń jeśli zamiast trzeciej ławki wybierzesz czwartą to jest inne ustawienie a przecież jest to samo.Tak więc takie ustawienie(czerwona,zielona i reszta niebieskich) policzysz aż osiem razy.maciek00 pisze:Liczby stirlinga wykraczają poza moją obecną wiedzę. Które ustawienia liczę wielokrotnie?
Pomyśl o tym tak że dzielisz ławki do trzech szuflad. Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 3 ^{10}}\) i odejmij te sytuacje gdy któraś szuflada jest pusta i te gdy dwie szuflady są puste.
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Na ile sposobów można pomalować ławki
Pamiętam te zadanie - było chyba w zbiorze pazdro .
Wracając. kmarciniak udzielił Ci wyjaśnienia, ja za to zostawię inny sposób ze studiów na rozwiązanie tego zadania, bardziej informatyczny.
Niech \(\displaystyle{ [x^q]Q(x)}\) oznacza współczynnik przy \(\displaystyle{ x^q}\) w wielomianie \(\displaystyle{ Q}\).
To co chcesz znaleźć to
\(\displaystyle{ [x^{10}](x+x^2+x^3 + ...)(x+x^2+x^3 + ...)(x+x^2+x^3 + ...)}\)
\(\displaystyle{ = [x^{10}] \left( \frac{x}{1-x} \right)^3}\)
Każdy nawias jest odpowiedzialny za inny kolor. Współczynnik, który wybierasz z danego nawiasu, mówi Tobie jak wiele razy użyłeś tego koloru.
Wracając. kmarciniak udzielił Ci wyjaśnienia, ja za to zostawię inny sposób ze studiów na rozwiązanie tego zadania, bardziej informatyczny.
Niech \(\displaystyle{ [x^q]Q(x)}\) oznacza współczynnik przy \(\displaystyle{ x^q}\) w wielomianie \(\displaystyle{ Q}\).
To co chcesz znaleźć to
\(\displaystyle{ [x^{10}](x+x^2+x^3 + ...)(x+x^2+x^3 + ...)(x+x^2+x^3 + ...)}\)
\(\displaystyle{ = [x^{10}] \left( \frac{x}{1-x} \right)^3}\)
Każdy nawias jest odpowiedzialny za inny kolor. Współczynnik, który wybierasz z danego nawiasu, mówi Tobie jak wiele razy użyłeś tego koloru.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Na ile sposobów można pomalować ławki
Żeby sobie z tym poradzić, nie trzeba znać bardziej zaawansowanych narzędzi typu liczby Stirlinga. Wystarczy najprostsza na świecie zasada włączeń i wyłączeń.
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zbiorem wszystkich kolorowań \(\displaystyle{ 10}\) ławek na \(\displaystyle{ 3}\) kolory. Możemy każde takie kolorowanie utożsamić z funkcją ze zbioru \(\displaystyle{ [10]}\) w zbiór \(\displaystyle{ [3]}\). Stąd \(\displaystyle{ |X|=3^{10}}\). Oznaczmy przez \(\displaystyle{ A_i}\) zbiór takich kolorowań, w których \(\displaystyle{ i}\)-ty kolor występuje co najmniej raz (dla \(\displaystyle{ i\in[3]}\)). Chcemy obliczyć \(\displaystyle{ |A_1 \cap A_2 \cap A_3|}\). Skorzystamy w tym celu z praw de Morgana i zasady włączeń i wyłączeń. Mamy \(\displaystyle{ |A_i'|=2^{10}}\) dla \(\displaystyle{ i\in[3]}\) oraz \(\displaystyle{ |A_i' \cap A_j'|=1}\) dla \(\displaystyle{ i\neq j}\) oraz \(\displaystyle{ |A_1' \cap A_2' \cap A_3'|=0}\) (zostawiam Ci zastanowienie się dlaczego). Z zasady włączeń i wyłączeń wynika, że
\(\displaystyle{ |A_1' \cup A_2' \cup A_3'|= |A_1'|+|A_2'|+|A_3'|-|A_1' \cap A_2'|-|A_2'\cap A_3'| -|A_3'\cap A_1'|+|A_1'\cap A_2' \cap A_3'|}\).
Teraz:
\(\displaystyle{ |A_1 \cap A_2 \cap A_3|=|X|-|A_1' \cup A_2' \cup A_3'|=3^{10}-\binom{3}{1}2^{10}+\binom{3}{2}\cdot 1-\binom{3}{3}\cdot 0=55980}\), i po sprawie.
Oczywiście pisząc \(\displaystyle{ A'}\) mamy na myśli dopełnienie zbioru \(\displaystyle{ A}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ X}\).
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zbiorem wszystkich kolorowań \(\displaystyle{ 10}\) ławek na \(\displaystyle{ 3}\) kolory. Możemy każde takie kolorowanie utożsamić z funkcją ze zbioru \(\displaystyle{ [10]}\) w zbiór \(\displaystyle{ [3]}\). Stąd \(\displaystyle{ |X|=3^{10}}\). Oznaczmy przez \(\displaystyle{ A_i}\) zbiór takich kolorowań, w których \(\displaystyle{ i}\)-ty kolor występuje co najmniej raz (dla \(\displaystyle{ i\in[3]}\)). Chcemy obliczyć \(\displaystyle{ |A_1 \cap A_2 \cap A_3|}\). Skorzystamy w tym celu z praw de Morgana i zasady włączeń i wyłączeń. Mamy \(\displaystyle{ |A_i'|=2^{10}}\) dla \(\displaystyle{ i\in[3]}\) oraz \(\displaystyle{ |A_i' \cap A_j'|=1}\) dla \(\displaystyle{ i\neq j}\) oraz \(\displaystyle{ |A_1' \cap A_2' \cap A_3'|=0}\) (zostawiam Ci zastanowienie się dlaczego). Z zasady włączeń i wyłączeń wynika, że
\(\displaystyle{ |A_1' \cup A_2' \cup A_3'|= |A_1'|+|A_2'|+|A_3'|-|A_1' \cap A_2'|-|A_2'\cap A_3'| -|A_3'\cap A_1'|+|A_1'\cap A_2' \cap A_3'|}\).
Teraz:
\(\displaystyle{ |A_1 \cap A_2 \cap A_3|=|X|-|A_1' \cup A_2' \cup A_3'|=3^{10}-\binom{3}{1}2^{10}+\binom{3}{2}\cdot 1-\binom{3}{3}\cdot 0=55980}\), i po sprawie.
Oczywiście pisząc \(\displaystyle{ A'}\) mamy na myśli dopełnienie zbioru \(\displaystyle{ A}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ X}\).