Udowodnij kombinatorycznie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3422
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 997 razy
Pomógł: 3 razy

Udowodnij kombinatorycznie

Post autor: max123321 »

Udowodnij kombinatorycznie, że dla \(\displaystyle{ n,m,l \ge 0}\) zachodzi tożsamość:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} \left[ {k \choose l} \right]\left[ {n-k \choose m} \right]=\left[ {n \choose l+m} \right] {l+m \choose l}}\)

,gdzie:\(\displaystyle{ \left[ {n \choose k} \right]}\) oznacza liczby Stirlinga pierwszego rodzaju.

Jak to zrobić?
ODPOWIEDZ