liczba możliwych ustawień

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
austeria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 sty 2017, o 21:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

liczba możliwych ustawień

Post autor: austeria »

Jeśli radar ma 5 ramion, oznaczonych odpowiednio X,Y,Z,W,U, to ile jest możliwych ustawień ramion?
Należy pamiętać, że X,Y,Z,W,U to to samo co Y,Z,W,U,X i to samo co U,W,Z,Y,X.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: liczba możliwych ustawień

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ il= \frac{5!}{5 \cdot 2}=12}\)
Dzielę przez ilość przesunięć tego samego układu i przez ilość lustrzanych odbić.
austeria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 sty 2017, o 21:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Re: liczba możliwych ustawień

Post autor: austeria »

Jak to się nazywa? permutacje z powtórzeniami? Czy kombinacje z powtórzeniami?

Jaki jest ogólny wzór na rozwiązanie takiego przypadku?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2019, o 20:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: liczba możliwych ustawień

Post autor: kerajs »

austeria pisze:Jak to się nazywa? permutacje z powtórzeniami? Czy kombinacje z powtórzeniami?
W liczniku jest permutacja. Mianownik wynika z narzuconych ograniczeń.
austeria pisze:Jaki jest ogólny wzór na rozwiązanie takiego przypadku?
Jeśli przez taki przypadek rozumiesz n ramion radaru, to:
\(\displaystyle{ il= \frac{n!}{n \cdot 2}= \frac{(n-1)!}{2}}\)
ODPOWIEDZ