Suma i iloczyn

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Suma i iloczyn

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dany jest ciąg \(\displaystyle{ x_1, x_2, x_3, ...}\) przez
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1=a \\ x_{n+1} = x_n^2 +x_n \end{cases}}\)
przy czym \(\displaystyle{ a \neq -1}\)

Niech \(\displaystyle{ y_n = \frac{1}{1+x_n}}\) oraz \(\displaystyle{ S_n , P_n}\) będą sumą i iloczynem liczb \(\displaystyle{ y_1,...,y_n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ aS_n +P_n = 1}\) dla \(\displaystyle{ n=1, 2, 3,...}\)
Ukryta treść:    
Blazo2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 31 gru 2017, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Suma i iloczyn

Post autor: Blazo2000 »

Rozwiązanie:
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ