kombinatoryka i podzielnosc
kombinatoryka i podzielnosc
Witam.
Mam problem z dwoma zadaniami
1. Piecioro osoba postawiono na stole talerz z osmioma paczkami. Kazdy z nich wzial przynajmniej jednego paczka. Na ile sposobow mogli podzielic paczki miedzy siebie.
2. Wsrod liczb naturalnych \(\displaystyle{ 1,2,3...800}\) znaleźć liczbe ile jest takich ktore nie sa podzielne przez siedem ale sa podzielne przez szesc LUB osiem.
w zadaniu 2 wyliczylam juz ze niepodzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) jest \(\displaystyle{ 686}\) liczb, podzielnych przez \(\displaystyle{ 6}\) jest \(\displaystyle{ 133}\) a przez \(\displaystyle{ 8}\) jest \(\displaystyle{ 100}\). Tylko nie wiem teraz jak to zebrac do kupy
Z gory dzieki za odpowiedz.
Mam problem z dwoma zadaniami
1. Piecioro osoba postawiono na stole talerz z osmioma paczkami. Kazdy z nich wzial przynajmniej jednego paczka. Na ile sposobow mogli podzielic paczki miedzy siebie.
2. Wsrod liczb naturalnych \(\displaystyle{ 1,2,3...800}\) znaleźć liczbe ile jest takich ktore nie sa podzielne przez siedem ale sa podzielne przez szesc LUB osiem.
w zadaniu 2 wyliczylam juz ze niepodzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) jest \(\displaystyle{ 686}\) liczb, podzielnych przez \(\displaystyle{ 6}\) jest \(\displaystyle{ 133}\) a przez \(\displaystyle{ 8}\) jest \(\displaystyle{ 100}\). Tylko nie wiem teraz jak to zebrac do kupy
Z gory dzieki za odpowiedz.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2019, o 23:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości: niepodzielnych, znaleźć.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości: niepodzielnych, znaleźć.
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
kombinatoryka i podzielnosc
1. Zrób podział zbioru.
8 pączków na ile sposobów można porozdawać na 5 niepustych zbiorów?
Liczby Stirliga drugiego rodzaju się kłaniają.
2. Proponowałbym Ci zająć się tylko liczbami parzystymi(podzielne przez 2), to wtedy musisz sprawdzić tylko czy jest podzielna przez 3(suma liczb podzielna przez 3) LUB czy jest podzielna przez 4(na końcu 00,04,08...96)
Każda liczba podzielna przez \(\displaystyle{ 7}\) oraz \(\displaystyle{ 6}\) jest postaci
\(\displaystyle{ 42 \cdot k}\)
znajdz takie k, że \(\displaystyle{ 42 \le 42k \le 800}\)
Każda liczba podzielna przez \(\displaystyle{ 7}\) oraz \(\displaystyle{ 8}\) jest postaci
\(\displaystyle{ 56 \cdot p}\)
znjadz takie \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ 56 \le 56p \le 800}\)
Musisz teraz odjąć te liczby które policzyłaś podwójnie
czyli te którą podzielne i przez \(\displaystyle{ 7}\) i przez \(\displaystyle{ 6}\) i przez \(\displaystyle{ 8}\)
czyli liczby typu
\(\displaystyle{ 366q}\) a jak widać takie są dwie \(\displaystyle{ 366, 732}\)
8 pączków na ile sposobów można porozdawać na 5 niepustych zbiorów?
Liczby Stirliga drugiego rodzaju się kłaniają.
2. Proponowałbym Ci zająć się tylko liczbami parzystymi(podzielne przez 2), to wtedy musisz sprawdzić tylko czy jest podzielna przez 3(suma liczb podzielna przez 3) LUB czy jest podzielna przez 4(na końcu 00,04,08...96)
Każda liczba podzielna przez \(\displaystyle{ 7}\) oraz \(\displaystyle{ 6}\) jest postaci
\(\displaystyle{ 42 \cdot k}\)
znajdz takie k, że \(\displaystyle{ 42 \le 42k \le 800}\)
Każda liczba podzielna przez \(\displaystyle{ 7}\) oraz \(\displaystyle{ 8}\) jest postaci
\(\displaystyle{ 56 \cdot p}\)
znjadz takie \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ 56 \le 56p \le 800}\)
Musisz teraz odjąć te liczby które policzyłaś podwójnie
czyli te którą podzielne i przez \(\displaystyle{ 7}\) i przez \(\displaystyle{ 6}\) i przez \(\displaystyle{ 8}\)
czyli liczby typu
\(\displaystyle{ 366q}\) a jak widać takie są dwie \(\displaystyle{ 366, 732}\)
kombinatoryka i podzielnosc
Ale w zadaniu 2 liczby maja byc nie podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\) a z tego co zrozumiałam u Ciebie mam znaleźć liczby podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 6}\) oraz \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 8}\).
Ostatnio zmieniony 30 sty 2019, o 23:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Poprawa wiadomości: znaleźć.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Poprawa wiadomości: znaleźć.
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
kombinatoryka i podzielnosc
1. Znajdujesz wszystkie liczby podzielne przez 6 (to wyliczylas)
2. Znajdujesz wszystkie liczby podzielne przez 8(to wyliczylas)
teraz zauwaz, ze posrod tych liczb powyzej znajdują sie takie rybki, ktore podzielily by sie i przez 7, dlatego
3. szukasz tych "rybek" t.j. liczb podzielnych przez 6 i przez 7
4. szukasz tych "rybek" t.j. liczb podzielnych przez 8 i przez 7
musisz je odjąć
ale zauważ, że wsród tych krewetek z punktów trzeciego i czwartego na pewno znajda się takie, które dzielą się i przez 6 i przez 8 i przez 7, więc je też trzeba odjąć od ostatniego wyniku bo są zliczone podwójnie.
Twoim błędem jest to, że nie chcesz zrozumieć tego, że jakaś liczba \(\displaystyle{ n}\) może być JEDNOCZEŚNIE podzielna przez \(\displaystyle{ 6}\) oraz JEDNOCZEŚNIE przez \(\displaystyle{ 7}\)
Zbadaj np. liczbę \(\displaystyle{ 42}\), \(\displaystyle{ 84}\), \(\displaystyle{ 126}\).. i tak dalej czyli właśnie \(\displaystyle{ 42 \cdot k}\)
2. Znajdujesz wszystkie liczby podzielne przez 8(to wyliczylas)
teraz zauwaz, ze posrod tych liczb powyzej znajdują sie takie rybki, ktore podzielily by sie i przez 7, dlatego
3. szukasz tych "rybek" t.j. liczb podzielnych przez 6 i przez 7
4. szukasz tych "rybek" t.j. liczb podzielnych przez 8 i przez 7
musisz je odjąć
ale zauważ, że wsród tych krewetek z punktów trzeciego i czwartego na pewno znajda się takie, które dzielą się i przez 6 i przez 8 i przez 7, więc je też trzeba odjąć od ostatniego wyniku bo są zliczone podwójnie.
Twoim błędem jest to, że nie chcesz zrozumieć tego, że jakaś liczba \(\displaystyle{ n}\) może być JEDNOCZEŚNIE podzielna przez \(\displaystyle{ 6}\) oraz JEDNOCZEŚNIE przez \(\displaystyle{ 7}\)
Zbadaj np. liczbę \(\displaystyle{ 42}\), \(\displaystyle{ 84}\), \(\displaystyle{ 126}\).. i tak dalej czyli właśnie \(\displaystyle{ 42 \cdot k}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: kombinatoryka i podzielnosc
Nic z tego nie wynika , jest to łowienie rybek w mętnym stawie...
1. Policz ile jest liczb podzielnych przez 6.
2.Policz ile jest liczb podzielnych przez 8.
3. Odejmij te, które są jednocześnie podzielne przez 6 i 8.
4. Wśród tych co zostaną odejmij podzielne przez 7.
1. Policz ile jest liczb podzielnych przez 6.
2.Policz ile jest liczb podzielnych przez 8.
3. Odejmij te, które są jednocześnie podzielne przez 6 i 8.
4. Wśród tych co zostaną odejmij podzielne przez 7.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
kombinatoryka i podzielnosc
Sądzę, iż osoby są rozróżnialne. Dlatego ilość podziałów to: \(\displaystyle{ {8-1 \choose 5-1}}\)Richard del Ferro pisze:1. Zrób podział zbioru.
8 pączków na ile sposobów można porozdawać na 5 niepustych zbiorów?
Liczby Stirliga drugiego rodzaju się kłaniają.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: kombinatoryka i podzielnosc
Sądzę, że masz racje każdy człowiek jest rozróżnialny, no chyba że chodzi o Chińczyków...Sądzę, iż osoby są rozróżnialne.
Nie wiem jak jest z Mongołami...
Ostatnio zmieniony 1 lut 2019, o 00:24 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.