Witam, potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami, chodzi głównie o sprawdzenie wyniku.
1. Ile jest liczb co najwyżej dziewięciocyfrowych większych niż \(\displaystyle{ 10^{6}}\), w których żadna liczba się nie powtarza?
2. Ile jest liczb co najwyżej ośmiocyfrowych w systemie oktalnym większych niż 3000000?
W pierwszym zadaniu wyszło mi \(\displaystyle{ 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 1=1632960.}\)
W drugim\(\displaystyle{ 7 \cdot 5^{4} \cdot 4 \cdot 8 \cdot 7=980000.}\)
Ma to jakikolwiek sens czy myślę zupełnie nie w tym kierunku?
Ile jest liczb co najwyżej dziewięciocyfrowych
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 sty 2018, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 4 razy
Ile jest liczb co najwyżej dziewięciocyfrowych
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 17:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Ile jest liczb co najwyżej dziewięciocyfrowych
Skoro mają być większe od \(\displaystyle{ 1000000}\), to muszą być to liczby \(\displaystyle{ 7}\)-mio,\(\displaystyle{ 8}\)-mio lub\(\displaystyle{ 9}\)-cio cyfrowe.
Czyli: \(\displaystyle{ 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 +9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3+9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2=10 \cdot 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4}\)
Czyli: \(\displaystyle{ 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 +9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3+9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2=10 \cdot 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 17:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Ile jest liczb co najwyżej dziewięciocyfrowych
W drugim większych od \(\displaystyle{ 3000000_8}\) czy \(\displaystyle{ 3000000_{10}}\)?gouran pisze:Witam, potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami, chodzi głównie o sprawdzenie wyniku.
1. Ile jest liczb co najwyżej dziewięciocyfrowych większych niż \(\displaystyle{ 10^{6}}\), w których żadna liczba (???) się nie powtarza?
2. Ile jest liczb co najwyżej ośmiocyfrowych w systemie oktalnym większych niż 3000000?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 17:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 sty 2018, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 4 razy
Ile jest liczb co najwyżej dziewięciocyfrowych
I tak, tam miało być cyfra nie liczba, nie zauważyłem błędu.a4karo pisze:gouran pisze:Witam, potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami, chodzi głównie o sprawdzenie wyniku.
1. Ile jest liczb co najwyżej dziewięciocyfrowych większych niż \(\displaystyle{ 10^{6}}\), w których żadna liczba (???) się nie powtarza?
2. Ile jest liczb co najwyżej ośmiocyfrowych w systemie oktalnym większych niż 3000000?
/quote]
W drugim większych od \(\displaystyle{ 3000000_8}\) czy \(\displaystyle{ 3000000_{10}}\)?
\(\displaystyle{ 3000000_{10}}\)