rzut kostką

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

rzut kostką

Post autor: pow3r »

Rzucimy kostką 6 razy, na ile sposobów może wypaść dokładnie dwie "szóstki"?
\(\displaystyle{ \Omega=6 ^{6}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: rzut kostką

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ il= {6 \choose 2}1^2(6-1)^4}\)
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: rzut kostką

Post autor: pow3r »

A = wyrzucenie 2 "szóstek" na 6 rzutów
\(\displaystyle{ {\Omega}}\)= liczba możliwych kombinacji które mogą powstać w wyniku 6 rzutów

\(\displaystyle{ \left| {\Omega}\right| = 6^{6}


\left| A\right| = {6 \choose 2} = 15}\)

czy zadanie wykonane jest dobrze?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: rzut kostką

Post autor: arek1357 »

czy zadanie wykonane jest dobrze?
A czy kolega czytał posta wyżej???


degrengolada...
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: rzut kostką

Post autor: pow3r »

tak, nie rozumiem tego zapisu skąd taki wzór?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: rzut kostką

Post autor: arek1357 »

Wzór jest dobry i trzeba się go nauczyć...
ODPOWIEDZ